От опит: малките също имат шанс в чужбина

proecostroi

Пробиването на чужди пазари все още е проблем пред българските компании, както показват и последните проучвания. Актуалният „Анализ за състоянието и факторите за развитие на малките и средните предприятия в България 2011-2012г” на Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП също потвърждава, че интернационализацията на българския бизнес е много ниска.

Негативните тенденции обаче съвсем не означават, че няма и светли изключения, стига да можеш да докажеш, че си по-добър и да намериш верните партньори. Поредният пример за това идва от българската компания за соларни паркове и малки фотоволтаични инсталации Про Еко Строй ООД, която завърши успешно като подизпълнител два проекта на фотоволтаични електроцентрали в Германия. Първият от тях се намира в района на Унтерхайд (Unterhaid) и е с мощност 1,3MWp, а вторият е в Ютербог (Jueterbog) и мощността му е 2MWp. И в двата проекта българският екип е извършил монтажа на металната конструкция и инсталирането на модули.

От компанията твърдят, че изграждането на фотоволтаични паркове има потенциала да се превърне в поредния технологичен сектор, в който българските фирми могат да се наложат на международния пазар. Като посочват, че макар създадени едва преди две години, броят на завършените им съоръжения вече надхвърля 30, както в България, така и в Германия, Румъния и Франция. Това ни накара да се свържем с тях, за да разкажат своята история.

Фирмата съществува от 2010 г. и предлага цялостно проектиране, изграждане и поддръжка на фотоволтаични съоръжения. „Основното ядро имахме натрупан опит в проектирането и изграждането на фотоволтаични централи, тъй като започнахме да се занимаваме с това от 2007 г. и имахме основно участие в проектирането и изграждането на първата фотоволтаична централа "Пауново", работейки тогава за друга фирма” - разказват от компанията специално за ENTERPRISE. – „Преценихме, че ще се развием по-пълноценно в собствена фирма и така се стигна до създаването на Про Еко Строй. Последва проектирането на доста проекти от нас и освен това изградихме няколко малки проекта, с които се справихме на нужното ниво. Така натрупахме допълнителен опит, развихме екипа си и цялостната организация.”

Благодарение на референциите си новата компания печели доверието първоначално на немската фирма Immitec, с които работи на обект в Бернгбург, Германия, след което с тях съвместно построява 10-те мегавата в с. Сбор. Последват редица проекти в Германия с настоящия им партньор – немската „МСМ Солар”. С последните създават консорциум, който има за цел двете фирми да обединят усилията си за работа по по-мащабни проекти в Германия и други европейски страни.

„Обединяването ни в един консорциум с МСМ доведе и до обединяване на предимствата на двете фирми, на нашия международен опит, персонал и техника, с което успяхме да повишим конкорентноспособността си. Друга немска фирма, производител на конструкции PUK Solar също остана много доволна от нас, след построяването на обект "Стралджа" 1,3 MW. След това те ни гласуваха доверие за всички свои проекти, включително в чужбина” - добавят от българската компания. - „Успехът но в частност на германския пазар се дължи на сериозния опит (занимаваме се с фотоволтаика, откакто тя изобщо съществува в България), на максималната гъвкавост при работата и на факта, че не допускаме компромиси с качеството”.

„Изграждането на фотоволтаични паркове е сфера, в която българските фирми биха могли да бъдат конкурентни на международния пазар, поради наличието на качествени инженерни кадри у нас, в комбинация с конкурентните цени, които можем да предложим” - заключава Николай Николов, управител на Про Еко Строй.

Днес в компанията работят около 40 висококвалифицирани специалисти в сферата на проектирането, изграждането и управлението на соларни проекти.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.