Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Кои са работодателите на 2013 г.?

Кои са работодателите на 2013 г.?
ENTERPRISE

„Телерик” и „Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД” са най-добрите работодатели за 2013 г. според Aon Hewitt.

„Телерик” АД е най-добрият работодател в сегмента на средните и големи компании у нас, а „Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД” – в категорията на малките фирми. Това показва годишното проучване на Aon Hewitt „Най-добрите работодатели”, което изследва ангажираността на служителите към компаниите, в които работят. Крайното класиране на работодателите в България се формира на база на оценките, дадени от самите служители.

Според изследването, проведено  в сред 16 003 служители и 439 топ мениджъра на компании в  10 страни от Централна и Източна Европа, Нивото на ангажираност на служителите се запазва стабилно, но варира спрямо големината, индустрията и локацията на компаниите. Най-ангажирани са служителите от малките компании, следвани от средните компании с от 250 до 1000 служители. Ангажираността на служителите при най-големите работодатели (с над 1000 служители) е средно с около 20 процентни пункта по-ниска от средните нива за страната тази година.

„С продължаващата икономическа нестабилност, ангажираността на служителите придобива още по-голямо значение, тъй като компаниите разполагат с по-малко ресурси, от които очакват да изпълняват повече. Повече от ясно е, че поведението на служителите е в центъра на бизнес успеха (или неуспеха). Компаниите, които искат да успяват, трябва да гарантират, че техните служители действат/работят в правилната посока, тъй като това е решаващо за успешното им бизнес представяне.”, коментират от Aon Hewitt.

Средното ниво на ангажираност на служителите в България е 54%. Сред факторите, които получават най-висока удовлетвореност от служителите в България, са: колегите, преките ръководители и физическата работна среда

Повече от половината изследвани служители тази година (63%) харесват колегите, с които работят и твърдят, че между тях се гради разбирателство и взаимна подкрепа, което им помага в ежедневната работа. Уважението и споделянето на общи мисли и ценности в екипната работа са също сред основните принципи, които служителите в България ценят особено много. Заедно с това, 62% са удовлетворени напълно от подкрепата, която получават от преките си ръководители. Третият фактор, който получава най-висок резултат на удовлетвореност от служителите в България, на база на проучването, е физическата работна среда – 65% от служителите харесват работното си място и смятат, че то е подходящо за типа работа, която вършат. Служителите в България са удовлетворени от онези аспекти на работната среда, които рядко ги карат да мислят за напускане и да търсят други възможности на пазара на труда или т.нар. задържащи фактори. Но за бизнеса са важни всички онези области, които мотивират служителите да дават и влагат повече от това, което се очаква от тях на работа или връзката ангажираност-бизнес резултати.

Тази година в проучването се включиха компании от над 11 индустрии. Най-ангажирани са служителите в сектор Фармация (81%) и сектор Информационни и комуникационни технологии (63%). Следват секторите на производството, автомобилостроенето и елекстрониката и аутсорсинг услугите.

Класирането

Малки и компании

  1. Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД
  2. Рош България
  3. Сервие Медикал ЕООД

Средни и големи компании

  1. Телерик АД
  2. Шнайдер Електрик България, Глобален завод Пловдив
  3. Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.