Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Един коментар

Пет тенденции, които ще движат пазара на бизнес софтуер през 2017 година

Пет тенденции, които ще движат пазара на бизнес софтуер през 2017 година
alexander

Българските фирми от сектора все по-често ще работят за чужбина, ще се увеличава броят на малките и средни предприятия, които внедряват системи за управление на бизнеса, а термини като ERP и CRM ще отстъпват на по-разбираеми маркетингови понятия. Това са част от тенденциите, които ще движат сегмента на бизнес софтуера през новата година според Анастас Шопов, дългогодишен специалист от сектора и мениджър Бизнес консултиране на българската компания Тим ВИЖЪН България, която е сред първите внедрители на такива решения у нас.

„Може би най-позитивният процес, който наблюдаваме, е интересът на все повече малки и средни фирми към системите за управление на бизнеса. Това е добра новина не само заради новите възможности пред нашия бизнес, а и защото е знак за цялостно повишаване конкурентоспособността на българската икономика и съм уверен, че ефектът от него ще се усети в краткосрочен план“ - споделя Анастас Шопов. Мениджърът изброява петте ключови тенденции, които според него ще бъдат двигател на сектора през новата година.

Термините ERP и CRM отстъпват на по-разбираеми понятия

Една от ясно изразените световни тенденции, която започва да навлиза и у нас, е все по-слабият акцент върху трудно разбираеми за клиентите термини като ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management), BI (Business Intelligence) и др., за сметка на нови понятия като софтуерни решения за повишаване на продажбите, за маркетинга, за управление на финансите. „Основен проблем, с който се борим от години, е че клиентите продължават да не разбират всички специализирани термини в сектора и това понякога пречи на процеса на продажба, както и на последващото внедряване. Затова компаниите от бранша както в чужбина, така и у нас започнаха да „обличат“ тези софтуерни решения в по-разбираеми думи, както и да търсят тяхното място в цялостния процес на дигитална трансформация на бизнеса“ - обяснява Анастас Шопов.

Излизане на международния пазар

Още през миналата година някои български разработчици и внедрители на бизнес софтуер се насочиха към международния пазар и очакванията са през следващите месеци те все по-често да работят за чуждестранни клиенти. Или с други думи ERP пазарът има потенциал да се превърне в нов силен аутсорсинг сегмент, който ще внася свеж капитал в българската икономика отвън

„През 2016 г. започнахме активно да предлагаме услугите си на западни компании и наблюдаваме нарастващ интерес от тяхна страна. Основната причина за това е много доброто съотношение между качество и цена, което предлагаме съобразно техните стандарти. Опитът от досегашните ни проекти за чуждестранни фирми показва, че екипът ни може да им предложи поне два пъти по-добро качество на услугите по внедряване на бизнес софтуер, при два пъти по-достъпна цена, в сравнение с конкурентни компании от техните държави. Забелязвам, че и други български фирми се насочват в тази посока и очаквам през новата година броят на чуждестранните ERP проекти, реализирани от български внедрители да нарасне значително“ - добавя мениджърът Бизнес консултиране в Тим ВИЖЪН България.

Малките и средни фирми са новият двигател на бранша

Докато повечето големи предприятия вече са се сдобили със системи за управление на бизнеса, през последните месеци се наблюдава преход към малките и средни фирми, които все по-често искат да се възползват от предимствата на ERP и CRM системите. Това е възможно благодарение на предлагането на софтуер под наем (т.нар. модел SaaS – Software as a Service, софтуер като услуга), което намалява цената на системите за управление на бизнеса от десетки хиляди лева за даден проект до няколко стотин лева месечно. Очакванията са за още по-голям брой внедрявания в малки фирми през тази и следващите години.

Проблемът с кадрите се задълбочава

Подобно на останалите технологични индустрии ERP браншът изпитва все по-сериозен проблем с липсата на квалифицирани кадри. Още повече, че за разлика от други софтуерни сегменти, където се търсят предимно програмисти, то в сферата на бизнес софтуера са необходими специалисти с комплексни познания, включително в областта на технологиите, счетоводството, икономиката, управлението на бизнес процеси и др. Разрастването на бизнеса на повечето играчи и разширяването на дейността им в чужбина означава, че и през следващите месеци това ще е сред най-големите предизвикателства за сектора.

Малкият мащаб на българския пазар

Наред с липсата на кадри, като друго сериозно предизвикателство пред фирмите от сектора се налага малкият мащаб на българския пазар, както и на компаниите в него. Това, както и фактът, че много от чуждестранните фирми, опериращи у нас, използват собствени системи за управление на бизнеса, пречи на българските внедрители и разработчици да се разрастват. Това е и препятствие пред опитите на много от тях да се профилират в определени сегменти, създавайки силни вертикални решения и предлагайки ги успешно както у нас, така и в чужбина. Един от възможните отговори на този проблем е започването на процеси по консолидация в българския ERP бранш и не е изключено през следващите месеци да станем свидетели на такова развитие.

Коментари

  1. Снежина Кънчева

    Интересно е, че в бизнес, който се разраства и променя постоянно няма никаква промяна в разпознатите проблеми след цяла година. Възможно е това да е основно, заради разпознатия в статията проблем за липса на квалифицирани кадри – трудно е да предлагаш аутсорсинг на индустрия и развитие на същата без стабилен брой специалисти в областта. Така малките и средни фирми остават движеща сила и за поне следващата година. На скоро имах удоволствието да участвам в BI Конференция – Analyze in the future 2018-2020 органзирана съвместно от Balkan Service (https://www.balkanservices.com/) и сп. Enterprise – много хора възползвали се от BI услугата споделяха предимстават, които бизнесът им е получил, но всички говореха за по-бавното развитие на индустрията заради липсата на много квалифицирани кадри. Колкото повече състезателност, толкова по-добре успеваемост. Интересно дали българският пазар за тази услуга ще успее да намери мястото си на световния такъв – за сега изглежда обещаващо въпреки всички трудности.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.