Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕК ще мисли за преструктуриране на директните плащания по ОСП

ЕК ще мисли за преструктуриране на директните плащания по ОСП
Petya Dimitrova

Преструктуриране на директните плащания и намаляване на бюджета – това най-вероятно ще са основните промени на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз (ЕС). Около това мнение се обединиха участниците в Клуб Инвестор на тема „Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г.“.
„Задава се 2020 г. и цялата държава трябва да впрегне усилия и да мисли какво иска след това“, коментира Светлана Боянова, съветник на вицепремиера по еврофондовете Малина Крумова.

Според Стилиян Гребеничарски от ИнтелиАгро Европейската комисия (ЕК) ще свие бюджета за Общата селскостопанска политика заради напускането на Великобритания, но и заради желанието за повече прозрачност и контрол на разходите, изразено от данъкоплатците. Според него предстои преструктуриране и на директните плащания, тъй като самата ЕК признава, че част от тях не са ефективни и не постигат заложените цели и очаквания, както и не са достатъчно гъвкави спрямо фермерите.

Според Емил Величков от Българо-американска кредитна банка в бъдеще ЕС ще залага на повече инструменти на финансовия инженеринг, за да намали субсидиите и да подобри конкурентоспособността на селското стопанство.

Тенчо Христов от „Биоселена“ също изрази мнение, че много от фермерите са зависими от субсидии, особено в животновъдния сектор, а повечето сектори от земеделието на неконкурентоспособни.

Според участниците в дискусиите иновациите са най-важният фактор за развитието на земеделието. Скоро стопаните ще могат да кандидатстват за финансиране по специална мярка от Програмата за развитие на селските райони, насочена към иновации, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Светла Янчева.
Иновациите може да са свързани с информационни технологии, семена, торове и препарати, развитие на хибридни сортове и други. Според експертите обаче иновациите основно трябва да са насочени към намаляване на зависимостта на селското стопанство от човешкия труд.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.