Повече екосредства и регистър на фермерите– след 2014 г.

village2

Според предложение на Европейската комисия, след 2014 г. към понятието „пасище” ще бъдат включени и други растения освен треви, като по този начин по-голямата част от българските пасища ще имат възможността да получават евросубсидии. В основата на новата селскостопанска политика у нас ще бъде и въвеждането на фермерски регистър, който ще съдържа информация за земеделските земи, фермерите и собствениците. Това стана ясно в рамките на Националния дебат за ползването на земеделски земи в рамките на новата ОСП, който се проведе в Пловдив, съобщиха от земеделското министерство.

За 2012 г. са заявени за подпомагане едва 38% от всичките близо 9 млн. дка постоянни пасища у нас.  Друга част от мерките за опазване на пасищата е задължаване на общините да ги отдават за поне 5 години, за да имат наемателите по-голям стимул да инвестират в доброто им състояние и едновременно с това да кандидатстват за средства по агроекология, където се изисква 5-годишен ангажимент. В тази насока се предвижда и идентифициране на постоянните пасища в страната.

По време на дебатите бяха представени и мерките за по-висока усвояемост на еко-средствата по Програмата за развитие на селските райони.  Сред тях са включване на животновъдите в ПП Рила и ПП Странджа като бенефициенти по направление „Пасторализъм“, комбиниране на няколко плащания за една и съща площ (напр. НАТУРА 2000 и агроекология) и облекчаване на санкциите при установяване на нарушения.

По повод на създаването на земеделски регистър, заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова беше категорична, че събирането на цялата важна информация на едно място ще помогне за решаването на основните проблеми пред развитието на модерно земеделие у нас и за по-пълноценното усвояване на евросредствата. Целта на регистъра е да въведе ред в земеползването и да гарантира максимална защита на собствениците и ползвателите на земеделски земи. Това би улеснило и процесите по подаване на заявления и тяхното администриране, тъй като ще се  премахнат застъпванията на площи и ще отпадне поддържането на различни регистри.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.