Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Печалбата на банките у нас се увеличава

Печалбата на банките у нас се увеличава
Petya Dimitrova

Само за юни банките у нас са реализирали печалба от 271 млн. лв., което е близо пет пъти повече отколкото през същия месец на миналата година. За първата половина на тази година банковият сектор отчита 773 млн. лв. печалба, като размерът ѝ е с 270 млн. лв. по-голям от този към 30 юни 2015 г., сочат данните на БНБ.

Подобреният финансов резултат се дължи главно на повишените приходи от продажби на лоши и преструктурирани кредити и други финансови активи, като и на по-малките разходи за обезценка и лихви.

През юни 2016 г. делът на проблемните заеми за бизнеса и домакинствата в портфейлите на банките без овърдрафта намаля до четири и половина годишно дъно, достигайки 21,9%.

Към 30 юни 2016 г. натрупаната обезценка по кредити и вземания в банковата система възлиза на 326 млн. лв. при 416 млн. лв. година по-рано.

В същото време средната лихва по новите срочни депозити на домакинствата в лева падна до 0,83%, а по съответните влогове на бизнеса се понижи до 0,35%.

През второто тримесечие на 2016 г. се увеличават депозитите, кредитите и балансовият капитал, като същевременно е отчетен растеж на ликвидните активи до 27,8 млрд. лв.

Общата сума на активите през второто тримесечие нараства с 1,5 млрд. лв. и в края на юни е 88,7 млрд. лв. Най-съществен е растежът на кредитите и авансите, с 974 млн. лв.

Кредитите за нефинансови предприятия се увеличават с 254 млн. лв., а тези за други финансови институции, със 130 млн. лв. Кредитирането на домакинства също отчита увеличение, формирано от растежа и при двата сегмента – жилищните ипотечни кредити се увеличават с 58 млн. лв., а потребителските, със 103 млн. лв.

В края на тримесечието брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система е 10,59 млрд. лв.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.