Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Юнкер предлага удовояване на ЕИФ до 500 млрд. евро

Юнкер предлага удовояване на ЕИФ до 500 млрд. евро
Petya Dimitrova

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер предложи удвояване на Европейския инвестиционен фонд до 500 млрд. евро до 2020 г. и 630 млрд. евро до 2022 г. за подкрепа на малкия и нововъзникващия бизнес.

"При добро желание на държавите членки можем да постигнем тази цел дори по-бързо", заяви Юнкер в годишната си реч за състоянието на съюза пред Европейския парламент в Страсбург. Той изтъкна и необходимостта от ускоряване на създаването на съюз на капиталовите пазари, който би направил финансовата система по-стабилна.

Председателят на ЕК обяви и амбициозен план за борба с един от корените на мигрантската криза – социалното неравенство. Той обяви, че Брюксел иска да увеличи отпусканите за частния сектор в Африка средства на 44 млрд. ввро, които на по-късен етап могат да бъдат увеличени двойно.

Юнкер подчерта важността от инвестиции в дигиталната сфера, от въвеждането на 5G мрежа в цяла Европа до 2025 г. и от наличието на достъп до безплатен безжичен интернет във всяко населено място на съюза до 2020 г., както и нуждата от осъвременяване на законодателството в областта на защитата на интелектуалната собственост.

Председателят на ЕК припомни, че въпреки че от 2013 г. са създадени 8 милиона нови работни места, безработицата и социалният дъмпинг остават сериозен проблем. Като особено притеснителен той посочи феномена с незаетостта сред младежите. "Не можем да допуснем за пръв път от създаването на европейския проект децата да живеят по-лошо от родителите си."

Юнкер изрази категоричната си подкрепа за ратифицирането на търговското споразумение с Канада (CETA), което по думите му е "най-доброто и прогресивно подобно споразумение" за Европа. Той обаче не спомена нищо за готвената аналогична сделка със САЩ (TTIP), срещу която наскоро се обявиха Германия и Франция.

Юнкер отново изтъкна, че едновременно уважава, но и дълбоко съжалява за решението на Великобритания да напусне ЕС. "Но ЕС не е застрашен от това. Бихме били щастливи, ако молбата за излизане на Великобритания постъпи час по-скоро, за да спре ежедневно нарастващата несигурност и за да можем уточним наново отношенията си. Те трябва да останат приятелски", изтъкна председателят на ЕК, но подчерта, че "само този, който уважава социалните права, може да има достъп до свободния вътрешен пазар".

"Ние, европейците, никога не можем да приемем, че полски работници са бити и даже убивани във Великобритания. Ние сме твърдо против смъртното наказание и за независимото правосъдие", изтъкна още Юнкер. Той призова гражданите на ЕС да не вярват в тезата на популистите, че Брюксел иска "да внесе уравниловка в съюза, да ги обезцвети. Европа се храни от своето многообразие", каза бившият премиер на Люксембург.

Той призна, че ЕС не е във върховата си форма и трябва да се работи за повече сътрудничество в повече области, но европейската интеграция не може да е в ущърб на нациите. Юнкер призова и за повече солидарност в мигрантската криза, особено от държавите, които се противопоставят на системата със задължителните квоти

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.