Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 14, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Бизнесът кандидатства с все по – качествени проекти за еврофинансиране

Бизнесът кандидатства с все по – качествени проекти за еврофинансиране
Petya Dimitrova

С все по-качествени и перспективни проекти кандидатстват българските фирми по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Това заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров на церемония по връчване на още 255 договора по процедура "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия (МСП)" на ОПИК. Поради изключително високото качество на проектните предложения Управляващият орган на програмата е осигурил допълнително финансиране по процедурата.

Петров посочи, че тези проекти са одобрени за допълнително финансиране след решение на Управляващия орган, като поканени са онези кандидати, които са преминали успешно оценката и са получили 66 или повече точки, но за които не е достигнало финансиране в рамките на първоначално предвидения бюджет по процедурата.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ по новите договори е 133 976 550,89 лева. От тях 75 проекта ще бъдат изпълнявани на територията на Северозападния регион. Проектите са с код на основна икономическа дейност в секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните промишлени производства (първи краен срок по процедурата) и с код на основна икономическа дейност в секторите на интензивните на знание услуги (трети краен срок по процедурата).

"Само по първата процедура на ОПИК са сключени повече договори за подобряване на производствения капацитет в МСП, отколкото за целия минал програмен период", поясни зам.-министър Петров. По четири процедури за "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" по ОП "Развитие конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 (ОПРКБИ) са сключени общо 650 договора, докато само по първата процедура на ОПИК броят им е 730. В същото време размерът на предоставената безвъзмездна финансова помощ по процедура "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия" на ОПИК (393 883 574,42 лева) е сравнима с целия разходван бюджет за четирите процедури за технологична модернизация по ОПРКИБ (399 257 695,93 лв.).

От всички 730 сключени договори по ОПИК 218 са договорите, в които се предвижда място на изпълнение в Северозападния регион.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.