116,4 млн. лв получава бизнесът за подобряване на производствения капацитет в МСП

finance3

Ръстът на икономиката за тази година се надяваме да е 4,5%. Повишение от 3 на сто не ни задоволява. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в церемония за връчване на първите договори по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". От подадените проектни предложения ще бъдат финансирани 202 проекта на стойност 116,4 млн. лева.

 

"Парите се движат и тръгват към бизнеса една година по-рано, отколкото по предишната оперативна програмата "Конкурентоспособност", заяви Томислав Дончев. Най-много предложения по програмата са направени в западния регион – 57 на брой. При предишния програмен период те са били нула.

Относно очакванията на премиера за икономическия ръст през тази година, вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че задачата на правителството не е колективното мечтаене, а гоненето на високи цели.

„Когато говорим за 2015 г., искате ли да ви припомня какви бяха прогнозите за растеж в края на 2014 г.-между 0,6% и 0,8%. Резултатът, който бе постигнат в края на годината е повече от 3 пъти по-висок от направените прогнози. Надявам се всички фактори и предпоставки да бъдат на лице, за да може в рамките на 2016 г. растежът в края на годината да е с пъти по-висок от направената прогноза. Тук са необходими много усилия от всички”, каза още Дончев.

Дончев обясни, че окончателни данни как приключва първият програмен период ще има към края на месец януари. Причината била, че значителни суми и голям брой фактури се движат в системата и все още не са верифицирани.

„Това, което е сигурно от данните, които имаме до момента е, че със сигурност финалният резултат ще бъде по-висок от 95%. Това показва справката към момента, оттук нататък числото може само да расте, не и да пада надолу. Резултатът от 99%, свързан с МЗХ вероятно се отнася за директните плащания”, уточни вицепремиерът.

Той допълни, че засега по междинните данни ОП „Околна среда” се оказва абсолютният отличник.

Спроед министъра на икономиката Божидар Лукарски средствата по програмата ще помогнат на малките и средни фирми в бранша да подновят техническия си капацитет, да купят нови машини, да вдигнат ръста на производство и да осигурят нови работни места.

„Имаше много песимистични прогнози, че тази програма няма да стартира и няма да има интерес. По първия краен срок повече от 850 фирми подадоха проекти, което е доказателство, че тези песимистични прогнози не се състояха. Подписани са 202 договора, освен тях са одобрени още. Изпълнихме задачата си да достигнем максимално ясни критерии и прозрачност на процедурите с електронното приемане за първи път на проектните предложения”, каза Лукарски.

Той уточни, че оттук нататък топката е в полето на предприемачите и фирмите, които са одобрени и апелира- да са максимално прозрачни, защото в противен случай ще им бъдат наложени финансови корекции, информира БГНЕС. До края на януари ще отворим нова процедура за внедряване на иновациите по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.