Фондът на фондовете ще разпредели първите финансови инструменти в началото на 2016 г.

фонд-на-фондовете

Първите финансови инструменти по линия на еврофондовете ще бъдат разпределени в началото на 2016 г. Те ще се управляват от новото дружество „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД“. Toва съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на пресконференция за представянето на ръководството на дружеството. Той каза, че ще бъдат продължени Споразуменията с трите банки - Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), с цел оказване на техническа помощ през целия програмен период 2014 - 2020 г.

„Въпреки големия натиск на недоверие по отношение на това дали България има капацитета сама да се еманципира от външните консултанти по отношение на управлението на финансовите инструменти, в новия програмен период, ние ще имаме на разположение професионалната експертиза на Управителния съвет и на Надзорния съвет на новото дружество „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД", подчерта Горанов .

Това е различно финансиране, то не е безвъзмездно, наподобява кредитното финансиране - доколкото парите, които са получени трябва да се върнат, обясни визцепремиерът Томислав Дончев. „Разликата от кредита, който бихте получили от една традиционна банка, е че при ползването на инструмент за финансов инженеринг и достъпността, и лихвата са много по-изгодни" - каза още Дончев.

По думите му предизвикателството в новия програмен период е управляването на много по-голяма сума за финансов инженеринг, то е близо 10 % от всички пари, освен това страната ни трябва да се научи част от тези пари да ги управляваме сами, защото в момента това е ставало с помощта на партньори - най-вече от ЕИФ. Вицепремиерът каза още, че трябва да се научим да разпознаваме всички нужди на икономическите сектори и конкретните нужди на бизнеса, както и тежката отговорност да приучим всички, които ще прилагат това финансиране, да го познават и да го използват.

Делът на финансовите инструменти в България ще става още по-висок, защото всички експерти считат, че бъдещето на европейското финансиране, особено след 2020 г., е финансовият инженеринг. Новото дружество е проява на самочувствието на нашата страна, която подобно на Финландия, Португалия, Полша, Германия и др. европейски държави, избира сама да управлява европейски средства чрез механизмите на финансовите инструменти, подчерта Томислав Дончев.

Финансовият министър коментира, че „преминаването от грантово финансиране към финансиране с ФИ изисква от нас много голяма подготовка, както от страна на държавните органи, така и от страна на бенефициентите". В изложението си той отбеляза като отчетена слабост в стария програмен период липсата на връзка между реалните потребности на българския пазар и това, което се предлагаше и се предлага като финансови инструменти от действащите и в момента инициативи.

В оперативните програми за новия период има предвидени 777 млн. евро за инициативи под формата на ФИ. Оперативните програми са ОПРР, ОПИК, ОПОС и ОПРЧР. От тази сума допълнително, в преговори с Европейската комисия, беше взето решение 102 млн. евро да бъдат заделени за Инициативата за малките и средни предприятия" - допълни министърът на финансите.

Сред предимствата в избора на механизма на Фонд на фондовете за управление на финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти,  министър Горанов посочи, че те ще могат да бъдат обединени, ще се създаде устойчивост на управлението. Според него най-важното, в контекста на това, което предстои, е че ще започне изграждането на необходимата експертиза на национално ниво. „Тази експертиза ще ни е необходима не само за изграждането на Фонда, заради налаганата от Брюксел тенденция за повече използване на ФИ, а и заради ограниченията, които дава фискалната рамка" - категоричен е Горанов. Той акцентира, че „оттук-занапред много често, когато се коментира изпълнението на инвестиционни проекти, ще се говори за инструменти на финансов инженеринг".

Другото предимство е, че при избор на един Фонд за всички оперативни програми процедурите, свързани с изпълнението на финансовите инструменти - като разработване на инвестиционна стратегия, правни процедури, извършване на одит, докладване и вътрешен контрол, ще се изготвят еднократно за единния Фонд на фондовете. 

Управителния съвет на дружеството се състои от трима членове - Валери Белчев, Иван Даков и Мартин Дановски. Следващите основни стъпки, които предстоят пред ръководството на дружеството са свързани със структурирането му, подбор на експерти и съставяне на екип, оценка на изградените структури.

Създаване на Фонда е национално и не подлежи на одобряване от ЕК.

Размерът, отделен за финансови инструменти през предходния програмен период, е бил около два пъти по-малко от отделения в момента, т.е. около 380 млн. евро.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.