Учени от БАН очакват спад на безработицата у нас

work

Плавно повишаване на заетостта през тази и следващите години и намаляване на безработицата прогнозираха учените от Икономическия институт на БАН, представяйки на пресконференция годишния си доклад за икономическото развитие и политиките в България. Очаква се през 2016 г. заетите да бъдат с около 100 хил. души повече, а нивото на безработицата да спадне до около 12% в сравнение с регистрираните 12,9% през 2013 г, посочи асистент Любомир Димитров.

Той съобщи, че по данни на НСИ броят на заетите в българската икономика през 2013 г. е бил 3 млн. 421 хил. души или с 393 хил. души (10,5%) по-малко спрямо нивото на икономическа активност на населението през 2008 г.  Може да се счита обаче, че процесът на намаляване на заетостта е стигнал своя предел и в следващите години ще имаме подобрение на пазара на труда, обяви Димитров.

Държавната политика трябва се се стреми към осигуряване на нови работни места, и то не "субсидирана заетост", а заетост, породена от икономическия растеж, коментира професорът. Големи са различията и във възнагражденията между отделните сектори, като с най-високи заплата са работещите в ИТ-сектора, финансите и енергетиката, а с най-ниски - в секторите "туризъм" и "администрация", сочи анализът на БАН, цитиран от БТА.

По-осезаемо увеличение на заетостта ще има през тази и следващата година като тенденцията ще следва ръстът на икономиката, обясни още Димитров. Той припомни, че ръстът на отчетената безработица от НСИ се дължи и на факта, че намалява броят на обезкуражените лица. Това са хората, които са се отказали да си търсят работа, но в последните години техния брой намалява и те отново се записват в бюрата по труда.

По последни данни на статистиката делът на търсещите работа дълготрайно безработни се е увеличил до 30%. Това е знак, че хората си търсят все по-активно работа. „Има силен ръст на включването на младежи, хора над 50 и уязвими лица, които си търсят работа“, заяви Димитров.

Според него икономическите мерки, които предприема правителство за ограничаване на безработицата показват ефект, но това става в съчетание с парите, отпуснати от ЕС в тази насока. Ако се запази увеличението на парите по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и в следващия програмен период, то ще има нови стимули за намаляване на безработицата у нас.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.