Условията за правене на бизнес у нас се подобряват

business

Условията за правене на бизнес у нас през февруари се подобряват, показват данни за бизнес климата. Това се дължи на по-благоприятния бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Условията за правене на бизнес в промишлеността нараства с 1,2 пункта спрямо януари, което се дължи на подобрените очаквания на предприемачите в сектора за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Относно настоящата производствена активност анкетата регистрира леко намаление, докато очакванията за дейността през следващите три месеца са по-оптимистични.

През февруари бизнес климатът в строителството се понижава с 3,5 пункта в резултат на по-песимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-благоприятни. През последния месец анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” нараства с 2,8 пункта спрямо януари, което се дължи на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.

През февруари условията за правене на бизнес в сектора на услугите се повишават с 0,9 пункта в резултат на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги, както и очакванията им за следващите три месеца обаче са по-умерени.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са сред основните фактори, ограничаващи развитието във всеки един отрасъл, показват данните.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.