С най-ниско потребление сме в ЕС

eu-citizen-1

България е страната с най-ниско потребление и най-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Европейския съюз (ЕС), показват данни на  европейската статистическа служба Евростат. 

През 2013 г. индивидуалното потребление на стоки и услуги (мярка за материално благополучие на домакинствата, което варира от 49 до 136 на сто за ЕС) у нас е било 49 на сто от средното за ЕС, а брутният вътрешен продукт е бил 45% от средния в общността.

Най-високото ниво на действителното индивидуално потребление на глава от населението в ЕС-28 е записан в Люксембург, при повече от 35% над средното за общността. В Германия и Австрия е било около 20% над средното ниво за ЕС-28, съобщи infostock.

В Дания, Финландия, Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Белгия и Франция отчетените стойности са между 10% и 15% над средното ниво, докато в Италия е средното.

В Ирландия, Испания и Кипър нивата са се повишили с 10% под средното за ЕС-28, докато в Португалия, Гърция и Малта са между 10% и 20% по-ниски. В Литва, Словения, Полша, Чехия и Словакия са между 20% и 30% под средното, докато Естония, Латвия, Унгария и Хърватия са между 30% и 40% по-ниски. Румъния е малко под 40% под средното.

Според данните на Евростат, през 2013 г. БВП на глава от населението варира между 45% от средния за ЕС в България и 257% в Люксембург.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.