Съдът: Цесиите на КТБ са законни

ktb2-1

Миналата седмица Софийският градски съд (СГС) обяви КТБ в несъстоятелност. Съдът определи за начална дата на неплатежоспособността на банката 06.11.2014 г., като това е и датата на отнемането на лиценза на банката. Според съда всички цесии, сключени до 06.11.2014 г. са законни.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, но то влиза незабавно в сила. Право на жалба и протест имат БНБ, прокуратурата и квесторите, които са влезли в КТБ.

Съгласно решението на съдия Иво Дачев за нищожно ще се счита всяко изпълнение на парично задължение, независимо от начина на изпълнението, т.е. не само чрез прихващане, извършено след 06.11.2014 г. Това важи и за безвъзмездните, и възмездните сделки с право или вещ от масата на несъстоятелността, сключени след тази дата, при които даденото значително надхвърля по стойност полученото. За нищожни спрямо кредиторите се приемат и всеки залог, ипотека или друго обезпечение върху право или вещ от масата на несъстоятелността, учредени след 06.11.2014 г.

Другите две възможни дати за начало на неплатежоспособността бяха 20.06.2014 г. и 30.09. 2014 г.

Сега вниманието е съсредоточено върху избора на нов Управител на БНБ на мястото на Иван Искров, тъй като няма съмнение, че с решението на съда се изчерпва и ролята му в този скандал.

Управитерлят на БНБ Иван Искров от месеци обещава, че ще подаде оставка, но това ще стане едва след като парламентът предложи негов заместник. Досега в общественото пространство за нов управител на БНБ се спрягат две кандидатури - Димитър Радев и Николай Георгиев. И двамата са добър вариант, като има водени разговори с тези хора. Надяваме се скоро да има решение, коментира финансовият министър.

Миналата година Николай Георгиев беше назначен начело на мисията на МВФ в Киев. Той е бил и зам-министър на финансите.

Димитър Радев от друга страна е български финансист, който започва професионалната си кариера в Министерството на финансите. Той бил е директор на "Финанси на областите и общините" и главен директор на Управление "Бюджет". Бил е и заместник-министър на финансите, отговарящ за управлението на държавния бюджет и държавните разходи (1992-2001).

През миналата седмица Нова телевизия излъчи скандален запис, на който управителят на БНБ Иван Искров пее в дует на караоке с бившия шеф на КТБ Цветан Василев българската народна песен „Назад, назад, моме Калино”. Дуетът е бил изпълнен на Антоновден, само 5 месеца преди КТБ да затвори врати. В същото време обаче в предишните си интервюта Цветан Василев обяснява, че е в лоши отношения с Делян Пеевски от есента на 2013 г. Записът от караокето е бил предоставен на телевизията от адвоката на Цветан Василев.

В крайна сметка дейността на КТБ и правомощията на органите ѝ са прекратени и те са лишени от правото да се разпореждат с имуществото, включено в масата на несъстоятелността. Съдът също така е разпоредил решението му да бъде изпратено на БНБ, КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). След като го получи, ФГВБ вече може да назначи постоянен синдик на обявената в несъстоятелност КТБ.

Министърът на финансите Владислав Горанов от своя страна каза, че е много вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни. Започна да тече и двумесечен срок, в който кредиторите на банката могат да подават искания вземанията им да бъдат признати от синдиците. След изтичането на този срок синдиците имат 14 дни, в които да изготвят три списъка:

- в първия трябва да бъдат посочени кредиторите с приети вземания

- във втория - кредиторите с неприети вземания,

- в третия - служебно приетите вземания.

После започва да тече нов 14-дневен срок, в който недоволните кредитори могат да подават възражения.

Кредитори, които са изтървали двумесечния срок за предявяване на вземанията им, могат да направят това с установителен иск в едногодишен срок от решението за откриване на производството по несъстоятелност. Смята се, че при спазване на тези срокове до осребряване на масата на несъстоятелността на КТБ ще се стигне най-рано след година и два месеца.

Държавата ще атакува всички сделки, за които се прецени, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ.  Министърът на финансите Владислав Горанов допълни, че една от първите сделки, която ще бъде атакувана в съда, е цесията на министъра на културата Вежди Рашидов, като неговите депозити в КТБ са за над 2 млн. лв. В социалните медии се появи и информация, че част от цесиите на Вежди Рашидов са с енергийния бизнесмен Богомил Манчев, който е свързан с проваления проект АЕЦ "Белене".

Веднага след затварянето на КТБ бяха извършени множество цесии (прихващания). Обикновено това се прави от негарантирани вложители, които имат влогове над 196 000 лева, които са гарантирани и които се продават обикновено на фирми, които пък от своя страна имат кредити в КТБ с цел след това да бъде извършено прихващане.

Това означава, че въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си. Техните пари няма да влязат в масата на състоятелността и по този начин ще се ощети както Фонда за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани вложители, коментира преди време депутатът Менда Стоянова от ГЕРБ, която е шеф на бюджетната комисия в Народното събрание.

В същото врлеме Цветан Василев се опита да продаде част от активите си на LIC33 за едно евро. Фирмата обяви, че екупила от Цветан Василев 43% от "БТК" АД, 100% от НУРТС, по 91% от фирмите от отбранителната промишленост "Дунарит" и "Авионамс", както и компанията за телевизионна телеметрия ГАРБ и дружеството "Фърст Диджитъл". Сделката е за 1 евро, при условие, че бъдат изплатени 900 млн. евро дълг.

Според икономиста Владимир Каролев, който е съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, обаче сделка с тези инвеститори няма. Според него LIC33 са купили опция да закупят тези предприятия, но никой не би покрил не 900 милиона евро кредити, а и половин милион евро,без да знае дали ще стане собственик на тези компании.

Каролев обаче не се съмнява в почтеността на инвеститорите, като по думите му те не са подставени лица на Цветан Василев.

Банкерът Цветан Василев обяви, че ще съди България в Страсбург за умишлено съсипване на КТБ, за което принос имат "държавното обвинение и негови доверени лица". Василев напада и парламентарната комисия, която бе създадена по казуса "КТБ".

В момента банкерът Цветан Василев се намира в Сърбия, където чака дело за екстрадация към България. Само преди дни премиерът Бойко Борисов го призова да се върне в страната, като му обеща да му осигури защита от най-високо ниво. Банкерът обаче не може да се прибере в България, защото според сръбските закони след започналото дело за екстрадация той не може да напусне сръбската държава. Там освен сръбския съд, решение ще трябва да вземе и министърът на правосъдието.

Aвтор: Анна Брандийска

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.