Стартира проект "Балкански клъстер"

cluster-1

България и Сърбия стартират проект "Балкански клъстер", който ще има за цел да развие платформа за сътрудничество между двете държави в областта на клъстерите, съобщава БГНЕС.

Безвъзмездното финансиране по проекта от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество е за малко над 100 000 евро.

Целта е насърчаване на икономическото развитие в трансграничния регион между двете страни чрез развитие на връзките между клъстерите в района София - Ниш, като се използва натрупания опит на България и Сърбия и се привлече експертиза от други страни. Това обясни координаторът на проекта от българска страна Дочка Русева, като добави, че клъстерът, който е обединение на фирми, не е самостоятелна цел, а средство, за да се постигат обществено значими цели.

69 софийски клъстера са били подпомогнати с общо 29 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по ОП "Конкурентоспособност", като от тях 37 са с национален обхват. 18 са клъстерите в областта на индустрията, 11 в информационните и комуникационни технологии, 7 в зелените технологии и услуги и 7 в проектирането и строителството.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.