Скандали с дъх на газ

Pipeline_w1134xh342pxl_tcm8-4132

Скандал с дъх на газ разтърси България буквално последните дни на 2015 г. На 30 декември стана ясно, че от „Газпром” са изпратили писмо до българската частна компания „Овергаз”, че от 01.01.2016 г. доставките на газ са спрени. Писмото е изпратено няколко дни преди това, но компанията не е счела за нужно да уведоми както своите клиенти, така и държавните регулаторни органи. Появи се вероятност около 250 хил. домакинства и публични учреждения да останат на студено в първите часове на 2016 г. В крайна сметка от „Овергаз” последва реакция и те успяха да сключат договор с държавната „Булгаргаз” за доставка на синьо гориво, така че техните клиенти да останат на топло.
„Овергаз” е частна компания, създадена в края на миналия век, която успя да сключи договор с „Газпром”. Премиерът Бойко Борисов събра по спешност ръководители на енергийни компании заради писмо от "Газпром" за доставките на газ при преференциални цени до края на 2017 г. Самата компания притежава две основни фирми – търговското дружество „Овергаз”, което доставя газа от Русия и „Овергаз мрежи” , което е доставчик на потребителите. Търговското дружество е смесена компания между „Овергаз Инк.” и „Газпром”.

Реакция на институциите
Веднага след избухването на скандала се наложи лично премиерът Бойко Борисов да се занимава със случая. Проблемът бе невъзможността на „Овергаз” да осигури банкови гаранции за сключване на договора с „Булгаргаз”.

Още на 30 декември 2015 г. премиерът Бойко Борисов събра по спешност ръководители на енергийни компании заради писмо от "Газпром" за доставките на газ. Премиерът бе видимо ядосан на шефовете на „Овергаз” заради късното уведомление за писмото от „Газпром”.

Ако не бяхме направили всичко това, в 12 часа подаването на газ към потребителите на „Овергаз“, щеше да спре, каза тогава той по време на брифинг в Министерски съвет във връзка с появилата се информация, че „Газпром експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен тогава съобщи, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руското "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от първи януари.

В крайна сметка решение за договор между „Булгаргаз” и „Овергаз” бе намерено, като частната фирма се съгласи да заплаща газа още през текущия месец, като в този случай не се изисква банкова гаранция.

Реакцията на „Овергаз”
От „Овергаз” съобщиха, че компанията "Овергаз Инк." не е получавала писмо, че предстои спиране на природния газ от 01.01.2016 година. В съобщението се отбелязва, че "Овергаз Инк." има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017 година.

В Диспечерския център на "Газпром експорт" в София, били написали срещу доставката на "Овергаз" за 1 януари, нула, се пояснява в писмото.
"Овергаз Инк." изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към "Газпром Експорт", а нормални текущи задължения по доставката на газ, пише в съобщението.

Компанията е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната.

Най-големи са доставяните количествата за "Овергаз Мрежи", чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. Веднага след Нова година стана ясно, че „Овергаз” е изпратило две писма до Европейската комисия, във връзка със спрените кколичества газ от „Газпром”.

Веднага след Нова година стана ясно, че „Овергаз” е изпратило две писма до Европейската комисия, във връзка със спрените кколичества газ от „Газпром”.

Подозираме, че съвпадението на интереси между БЕХ и “Газпром“ е политическо мотивирано от желанието да се реанимира “Южен поток“, написа шефът на "Овергаз" Сашо Дончев в 2 нарочни писма до ЕК. Първото писмо до ЕК е с дата 23 декември 2015 г., а второто - от 30 декември 2015 г.

От там подозират, че съвпадението на интереси между БЕХ и “Газпром“ е политическо мотивирано от желанието да се реанимира “Южен поток“. Според шефа на "Овергаз" Сашо Дончев това става в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция.

Евентуално решение, че е имало злоупотреба, може да струва на "Газпром" глоба до 10% от целия му търговски оборот.

Реакцията на КЕВР
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е разпоредила проверка на лицензионните задължения и финансовото състояние на „Овергаз Мрежи“ АД.

От регулатора изразиха задоволство от постигнатото споразумение между БЕХ“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Овергаз Мрежи“ АД за разрешаване на възникналия проблем.

По искане на КЕВР, са изслушани представители на ръководствата на „Булгаргаз“ ЕАД и на „Овергаз Мрежи“ АД.

Мнения на експерти

„Овергаз” разшири прекалено периметъра на своята дейност. От една компания, която се занимаваше само с дистрибуция, тя започна да търгува, да продава на индустриални клиенти. Именно там липсваше договорка. Тя започна да иззема пазар от „Булгаргаз”, което е предизвестие какво ще се случи в либерализиран пазар”, коментира в бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

Според него това е причината "Овергаз" да бъде наказана, като потвърждение за това е личната намеса на МВнР на Русия, което излезе с официална позиция по случая.
По думите му от гледна точка на „Газпром” интересът на тази компания е да запази максимално дяловете си на пазарите навсякъде, а тези дялове непрекъснато падат – Русия губи турския пазар, губи почти целия украински.

„Газпром” е в много тежка ситуация. От есента вървят много активни преговори между участници от България и „Газпром”, заяви бившият посланик.
Според Василев подаръкът за "Булгаргаз" има за цел да върне на дневен ред проекта "Южен поток".

Точните количества на закупеното допълнително синьо гориво ще бъдат ясни в края на месеца. Предстои да се изясни и дали тези количества ще струват по-скъпо, каза ръководителят на международния отдел на газовата компания "Булгаргаз" Кирил Мицев.

Мицев каза, че от първи януари от хранилището в Чирен се теглят три милиона куб м средно на ден.

"Булгаргаз" е предвидил за месец януари 90 милиона добив и няма намерение тези количества да бъдат увеличени. Той потвърди, че ако "Булгаргаз" може да купи от "Газпром", ще купи, но няма да тегли повече от предвиденото предварително от Чирен.

Aвтор: Анна Брандийска

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.