Световната банка и ЕБВР ще консултират финансовото министерство за Фонда на фондовете

finance1

Световната банка (СБ) и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предоставят експертизата си при създаването на Фонда на фондовете, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С решение на Министерския съвет от 22 юли 2015 г. беше учредено еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала с фирма „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“. То е с предмет на дейност управление на финансовите инструменти, които ще бъдат прилагани по програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд, от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и от Европейския фонд за морско дело и рибарство в България.

Одобрените проектоспоразумения с двете финансови институции са изготвени въз основа на сключените през 2012 г. и 2013 г. договорености с ЕБВР и Световната банка за оказване на техническа помощ и подкрепа за изпълнението на проекти, финансирани чрез структурните инструменти на ЕС. Целта им е българските институции да ползват експертизата на банките в областта на стратегическото планиране, проектирането и управлението на проекти с оглед успешното усвояване на средствата от ЕС.

Сключването на новите две споразумения експертно ще подпомогне Министерството на финансите в процеса на създаването на Фонд на фондовете. Експертизата на международните финансови институции – ЕБВР и Световната банка, е необходима на страната ни и се планира да бъде използвана както на етап създаване на Фонд на фондовете, така и през целия период на изпълнение на финансовите инструменти у нас.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.