Приеха Закона за защита на конкуренцията

parlament-3

Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита на конкуренцията, с които се регулира работата на търговските вериги. Така веригите вече няма да имат право да забавят повече от месец плащанията към производителите, нито да им събират непропорционални такси.

"След четири години усилия законът е факт. Днес се приеха текстовете, на които най-много държахме - ние и българските производители", каза след края на окончателното гласуване Корнелия Нинова, която е сред основните автори на поправките, предаде БГНЕС.

На първо място, производителите имаха огромни оплаквания, че веригите не плащат в срок и наистина много вериги не плащаха по шест месеца, което доведе до много фалити на родни фирми, каза Нинова. "В закона приехме, че ще се плаща в 30-дневен срок. Ако в договора има уговорено нещо над този срок, това се счита за нищожна клауза и не поражда никакво действие", обясни тя.

"Приехме да отпаднат таксите, които се събират от български производители, срещу които не стои никаква услуга", подчерта още Нинова. Става дума за т.нар. такси за "рожден ден", "нов обект" и други. "Това излишно натоварваше производителите и качваше цените. Ако оттук нататък договарят такива такси, те ще бъдат нищожни. Не плащайте тези такси, не ги дължите от днес нататък", призова Нинова. Тя припомни, че в някои договори между веригите и производители е имало 14 такива такси - за рожден ден, за реклама във вестник, за нов магазин, за билборд и т.н., които производителите не са искали.

На трето място, решен е въпросът със забрана на българските производители да продават стоката си на различни цени в различни обекти. "Ако в дадена верига едно мляко струва 1 лев, нямаше право никъде в страната да продаваш това мляко за 99 стотинки, което е абсурд и ограничаване на свободната конкуренция. Приехме, че такъв текст не може да съществува в договорите", каза Нинова.

Една от последните ключови промени е, че рискът вече няма да се прехвърля изцяло върху производителите. "Досега доставчикът си доставяше стоката, веригата я приемаше и ако тя се развали без да е продадена, целият риск се връщаше при производителя - той трябва да си намери транспорт, да си я вземе, загубата на парите е за неговата сметка и т.н. Такива текстове ще бъдат нищожни в бъдещите договори", каза тя.

Относно санкциите при неспазване на въведените нови изисквания Нинова обясни, че те ще бъдат в размер на 10% от годишния оборот на дадена стока във всички обекти на дадената верига в страната. "Ако нарушиш правилата за продажба на олио, например сложиш някаква забранена от закона такса, глобата е 10% от оборота на олиото за цялата година на цялата верига в страната", даде за пример тя.

От първоначалните предложения на БСП е променено определението за "злоупотреба със значителна пазарна сила", призна Нинова и посочи, че предложеното от колегите й от другите групи е било дори по-добро от тяхното. "От важните за нас и най-вече за производителите неща, всичко остана", обобщи Нинова.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.