Предизвестен ли е изборът за шеф на БНБ?

bnb

Сагата с избор на нов шеф на Българска народна банка (БНБ) придоби пълна сила през последния месец. Мандатът на настоящия шеф Иван Искров изтича през октомври, а най-късно до 10 юли трябва да бъдат ясни кандидатурите за нова шеф на Централната ни банка. Към днешна дата единствена официална кандидатура има от ГЕРБ – тази на Димитър Радев – бивш заместник финансов министър от правителството на Иван Костов и дългогодишен експерт от Международния валутен фонд. Като неофициални кандидатури се смятат тези на Бисер Манолов – издигнат от партията на Меглена Кунева – „Движение България за гражданите”, Григорий Вазов – издигнат от Патриотичния фронтг и Димитър Костов – кандидат на БСП.
Драмата Иван Искров
Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че скоро шефът на БНБ Иван Искров ще има възможност да подаде оставка.
Оставката на Иван Искров се иска от почти всички политически сили в парламента, като преди време той бе обещал, че ще я подаде веднага след решаване на казуса КТБ, но по-късно се отметна. Искров трябваше да подаде оставка след като пя заедно с мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев македонска песен във видео.

„Със сигурност през последната година сме закъснели с предложението за управител, но повярвайте, да се намери подходяща кандидатура е по-важно, отколкото да се смени бързо управителят на БНБ”, подчерта финансовия министър Горанов и напомни, че ръководителят на тази институция се избира за 6 години. Според него имено затова е важно изборът да бъде правилен, а не бърз.

„Управляващата партия ГЕРБ номинира достатъчно подходящ кандидат за управител на БНБ - човек с огромен опит във финансите”, каза Искров. „Оттук нататък следваме процедурите”, заяви той.

В отговор на въпрос дали одобрява кандидатурата на Димитър Радев, Искров каза, че не е важно дали той го одобрява или не, важно е достатъчен брой народни представители да го одобрят.

Кандидатурата на ГЕРБ – Димитър Радев
Преди месец от ГЕРБ официално предложиха Димитър Радев за шеф на БНБ. Организирана бе среща с всички парламентарно представени партии.
Той е съветник в МВФ и от 14 г. живее във Вашингтон. Бил е заместник - министър на финансите.

"Търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на нов управител", съобщи след неговата кандидатура председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Димитър Радев е експерт с много опит в банковата сфера. Неговите идеи са добре подплатени с експертиза", каза и депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев.

На въпрос дали от формацията ще имат своя собствена кандидатура или ще подкрепят тази на Радев, Делчев отвърна, че все още е рано да се каже. Той допълни, че на срещата с Радев са разговаряли за банковия надзор, за еврозоната и по други теми.

Депутати от БСП и ДПС също се срещнаха с кандидата за управител на БНБ Димитър Радев. Те оценяват качествата му, но очакват определени действия.
От БСП поставиха пред Радев въпроси за защитата на обществения интерес чрез управителя и управителния съвет на БНБ, за развитието на финансовия и банковия сектор, включително и на европейско ниво, как би се действало в създадената криза с КТБ, за дейността на Фонда за гарантиране на влоговете и начина на конструиране на управителния съвет на БНБ.
Според ДПС биографията на Димитър Радев е достатъчно стабилна, той има експертни познания и оттам нататък ДПС не подхожда политически към подобен избор. Трябва да видим и каква подкрепа би генерирал", каза Чобанов от ДПС.

Попитан за коментар за Радев, Емил Димитров-Ревизоро отговори, че той може и да е най-добрия кандидат, но "не може да го разхождат така по парламентарни групи". Депутатът от Патриотичния фронт допълни, че на трите им въпроса кандидатът не е отговорил убедително. Според Валери Симеонов от Патриотичния фронт Димитър Радев е добър специалист, но няма да свърши работа в БНБ, тъй като не е достатъчно известен в България и му липсва респект.

Кандидатурата на Реформаторския блок (Движение България на гражданите) – Бисер Манолов
"Движение България на гражданите" издига кандидатурата на Бисер Манолов за управител на Българската народна банка. Той е шеф на икономическия екип на партията.
Номинацията му беше предложена на останалите партньори на заседание на парламентарната група на Реформаторския блок, като от движението казаха, че Бисер Манолов има магистърска степен по управление на инвестициите от Университета за национално и световно стопанство. От 1989 до 2012 г. работи в банковия сектор, като се занимава с управление на финансови активи. Работил е в банки 14 години.

Той е един от основателите на Българската дилърска асоциация и неин председател в периода 1998-2002 г.

От 2003 до 2011 г., в продължение на два мандата, е избран да ръководи Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От 2011 г. до момента е член на УС на Фонда.
Бил е член на Изпълнителния съвет на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите със седалище в Базел.

От ДСБ, които са основен партньор в Реформаторския блок изревнуваха от кандидатурата на Манолов. Според тях тя не е съгласувана в Коалицията и не би трябвало да се представя официално. „Никой не се съмнява в качествата на Бисер”, каза Радан Кънев, но според него всички предложения на реформаторите трябва да бъдат съгласувани.

Предложението на Патриотичния фронт (ПФ) – Григорий Вазов

От ПФ най-изненадващо предложиха бившия зам. министър от три правителства и икономист- Григорий Вазов.

Доц. д-р Григорий Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. Той започва академичната си кариера през 1976 година като асистент в катедра „Финанси и кредит” на СА „Д.Ценов”, град Свищов. Изпълнява длъжността декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС.

От 1991-1994 г. заема постовете съветник на министъра и зам.-министър в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. Бил е член на Съвета на директорите на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка.

Според лидера на ПФ Валери Симеонов кандидатурата на Григорий Вазов е много силна, тъй като той е доказан експерт, а и е от рода на великия поет Иван Вазов.

Нови правила за избор на шеф на БНБ
През минала седмица Парламентът прие нови правила за избор на шеф на БНБ. Те включват това, че новият управител на БНБ ще се избира с явно гласуване от депутатите чрез компютризираната система на парламента. Няма да може само един депутат да предлага.
Ако има няколко претенденти за поста, гласуването ще е по азбучен ред на собствените им имена. Това реши парламентът с одобрените условия и ред за номинациите за ръководител на централния трезор.

Медиите и Неправителствената организация (НПО) също могат да представят на бюджетната комисия становищата си за кандидата, както и въпроси към него.
Изслушването ще се прави на открито заседание на бюджетната комисия и ще се излъчва в реално време в интернет. Няма да се разглеждат анонимни становища и сигнали.

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са с повече от половината от гласовете, избран ще бъде този, събрал най-много "за". Ако никой не вземе нужния брой, ще следва втори опит, в който ще участват само първите двама с най-много гласове. В случай, че и тогава не се излъчи победител, ще започне нова процедура.

В седемдневен срок от приемането на правилата, парламентарните групи трябва да внесат в бюджетната комисия чрез председателя на Народното събрание предложенията си за управител на БНБ. Номинации ще се допускат и от депутати, нечленуващи в парламентарна група. Ще се изискват и писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата.

Предложението и документите към него ще се публикуват на специализирания сайт на Народно събрание не по-късно от седем дни преди изслушването.

Мандатът на сегашния управител Иван Искров изтича на 10 октомври, а парламентът трябва да избере нов управител три месеца преди това - тоест най-рано на 10 юли.
Драмата с избора на шеф на БНБ е по-скоро дали този избор е политически и съгласуван от всичите партии и дали новият човек на централната банка ще е податлив на политически натиск. Засега се очертава мнеието, че изборът ще е политически и най-вероятно кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев ще е новия шеф на БНБ. Много дълго се обсъждаше дали гурверньорът да бъде човек, живял и работил в България или да е човек, недокоснат до нашите балкански нрави. В същото време, обаче, политиците не изпускат възможността кандидатът да е притиснат и контролиран от управляващите, така че засега кандидатурата на Радев отговаря на всички условия да спечели следващ шестгодишен мандат като шеф на БНБ.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.