Пловдив и София са водещите центрове за ИТ и аутсорсинг бизнес у нас

outsoursing

Само за година България се изкачи с 11 позиции в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации и днес заслужено е на трето място в света, ползвайки се със силна репутация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България 2015" в Пловдив. Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като само за последните 12 месеца, до средата на 2015 г., техният брой е 41 000, каза той.

През последните години сме свидетели на изключително бързо развитие в сектора на информационните и комуникационни технологии. Софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%, добави държавният глава.

София и Пловдив са водещите центрове за ИТ и аутсорсинг бизнес у нас, посочи президентът. По думите му Пловдив се е превърнал в индустриален център на България със своите изградени мрежи от индустриални зони.

Предимствата на втория по големина град в страната бяха изтъкнати и от останалите участници във форума. Сред тях са образователната система, местоположение, избирането на Пловдив за Европейска столица на културата.

Пловдив привлича все повече компании от ИТ сектора, което води и до сериозно раздвижване в изграждането и предлагането на офис площи, се обединиха участници на конференцита. В града има бум на издаване на разрешителни за строителство на нежилищни сгради, а като един от обещаващите проекти беше посочен "Офис Парк Пловдив".

Проектът предвижда изграждане на две сгради с разгърната застроена площ от 19 350 кв. м с общ капацитет от 2000 души. Според разчетите на инвеститора строителството ще протече на два етапа. В първия ще се изгради 7-етажна сграда с 6 етажа офис и партер. Очаква се през септември догодина "Офис Парк Пловдив" да отвори врати.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.