Оптимизъм за българския бизнес през 2015 г

Light_and_Jul_in_the_Tunnel_by_erpete

През 2014 г. бизнесът се научи да оцелява при тежки политико-икономически явления. Тя беше много тежка за българската икономика, поради съвпадение на редица негативни въздействия върху нея. Цялата година премина през една политическа неопределеност. Смениха се три правителства, а всяко от тях внасяше смущение в бизнес средата. Имаше и една липса на прогнозируемост какво ще стане, какво е бъдещото действие на съответното правителство. Освен това, за всяко следващо правителство се изисква време, за да може да поеме от предишното, за да може да влезе в ход и да подпомага българската икономика. Това няма как да не стресира бизнес средата, коментира пред БГНЕС председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

По думите му  вторият стрес, на който беше подложена българската икономика, е икономическият.

"Той има външни и вътрешни проявления. Външните проявления са кризата в Украйна, проблемът с цените на редица суровини, затварянето на определени пазари. Вътрешните проявления са спирането на европейските фондове, пускане на европейските фондове и допълнителният финансов стрес, какъвто беше проблемът с КТБ. Като към това се добавят и сериозните природни явления, които действаха негативно върху цялата бизнес среда и изобщо върху развитието на бизнеса, се вижда, че бизнесът издържа всички тежки тестове, въпреки, че това беше една много тежка година.

Данев отчита и правораздавателните проблеми, на които сме свидетели през последните години, но те съществуваха и през цялата 2014 г. - от случайния избор на магистрати, до решения за собственост на фирми. Всички тези кумулативни натрупвания и негативи обаче бяха преодолени от българския бизнес. Той удържа на стрес тестовете и ръстът на брутния вътрешен продукт може би ще достигне 1.4 %.

Божидар Данев смята, че има много оптимизъм в бизнеса по отношение на 2015 г.

"Част от геополитическите влияния действат изключително благотворно на българската икономика и очаквам да бъдат още по-изявени. Това е сривът на цената на петрола, който ще доведе до срив на цената на газа, ще доведе до срив на цената на каменните въглища. България е един крупен вносител на енергийни ресурси. Годишно тя разходва около 6 млрд. - ако си представим спад на енергийните ресурси на 50 процента, какъв огромен доход ще имаме за страната. Ако разгледаме палитрата на нашия износ, тя е постоянна и донякъде е силно енергоемка. Тоест и палитрата на нашия износ ще бъде значително облекчена с това, че енергията ще бъде намалена. Това е един огромен положителен ефект. За мен са некоректни вижданията на някои хора, че ще се намалят приходите към фиска, към бюджета, поради спада при ДДС. Не трябва да забравяме, че ще се увеличат оборотите. Акцизът не е върху стойността, а е върху количествата", заяви Данев. Той допълни, че колкото повече количества се употребяват, толкова по-голяма ще бъде и приходната част на бюджета.

"Бизнесът оцелява, въпреки политическите турболенции и въпреки политическия натиск, който върви по най-различни канали - дали ще бъде по линията на обществените поръчки, линията на европейските фондове, линията на въвеждане на регулативни режими, за натиска на администрацията. Създали сме гигантска администрация, която е над 700 000 души и ако тя не се минимизира на основата на електронно правителство, както е записано в програмата на коалиционното правителство, не ни очакват много светли моменти в развитието ни. За да достигнем ние другите страни в ЕС, ни трябва икономически ръст от 5%, 6%, 7% и 9 на 100. Това са нормалните възможности на една икономика, която започва от твърде ниски нива. 80 млрд. е един силно маргинализиран брутен вътрешен продукт", счита Данев, цитиран от Дарик.

Той подчертава, че инвестициите са точен индикатор по какъв начин се въздейства на българската икономика и как тя е поела тези стрес тестове.

"За съжаление, има срив на чуждестранните инвестиции, има и намаление на местните инвестиции. Но, като че ли и политиците са хипнотизирани само от европейските фондове. Ако гледате внимателно структурата на инвестициите, ще се види те са около 17 - 18 милиарда, от които само 3 млрд. са европейски средства. Това, което би трябвало да направят политиците, е да обърнат по-голямо внимание на бизнес средата, за да може да увеличим местните, българските инвестиции, които могат да гарантират един постоянен прогрес на икономиката и постоянен просперитет, включително и подобряване на стандарта на българското население".

"Ако се гледат внимателно основната част от обществените поръчки, това, което подпомага държавата в развитието на бизнеса отива в големите корпоративни структури. Още по времето на Дянков малкият бизнес беше поставен в много тежки условия. Когато има и криза, и стрес тестове, първият бизнес, който си отива е малкият и среден бизнес. Той трудно оживява. Оживява само фамилният бизнес, където се ползват фамилните ресурси. Тоест предприятия или дружества, в които има само до 10 заети души. Очаквам по-скоро да дръпне корпоративният бизнес, който да създаде среда, за да може да се развива и малкият и среден бизнес", категоричен е Божидар Данев.

Според него "фактът, че българският бизнес преживя тези стрес тестове, означава, че той се е научил да разчита сам на себе си. Той в момента си изгражда защитни стени, за да може да бъде недосегаем от подобни политико-икономически явления".

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.