Няма да глобяват публичните компании, собственици на земеделски земи с чуждестранен акционер извън ЕС

Land-Green-

Депутатът Мартин Димитров каза през седмицата, че публичните компании са извадени от забраната за покупка на акции от чужденци. Той направи този коментар по повод поправката в преходните и заключителните разпоредби на Закона за пазарите на финансови инструменти, които бяха предложени от депутатите от Реформаторския блок. Отпадат милионните глоби, които заплашваха публичните дружества, собственици на земеделски земи, в които има чуждестранен акционер извън Европейския съюз (ЕС) или офшорна компания. Сега предстои да се гледат окончателно и в пленарната зала с положително становище oт комисия.

Според сега действащата нормативна уредба след 1 май офшорните фирми трябваше да се разделят окончателно с нивите си в България. Това гласяха промените  в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), като 1 май е крайният срок, с който тези фирми трябва да се съобразят с последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети на 11.02.2015 г.

В закона от миналата година се забрани не само придобиването в бъдеще на ниви от чуждестранни физически лица от страни извън ЕС, но и от търговски дружества, които пряко или косвено са притежавани от дружества, регистрирани в офшорни зони или в страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство. Беше приета и санкция за неспазването на забраната. Тя е в размер на 100 лева за всеки декар, а при повторно нарушение – 300 лв. за всеки декар.

С промените от 11 февруари беше решено на нарушителите да бъдат налагани парични санкции, каквито липсваха в предишния вариант на закона. И докато едно обикновено ООД или АД може да контролира акционерното си участие, публичните компании не могат. Акциите им са свободно търгувани и техни акционери са или могат да бъдат, всякакви физически или юридически лица, независимо къде живеят или са регистрирани. Така на практика в нарушение се оказваха всички публични компании, които притежават земеделска земя.

Има специален закон, който урежда дейността на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), като това са публични компании, инвестиращи главно в недвижими имоти - търговски площи, земеделски земи и други. С последните промени в ЗСПЗЗ, след изтичането на гратисния период (1 май 2015), при открито нарушение (т.е. има например дори само един акционер от САЩ) се налага глоба от 100 лева на декар.

Много публични компании имат земеделски земи – Софарма АД, например, отглежда на тях лавандула и  други суровини за производството си. Това означаваше, че от първи май започваше голяма сеч за всички, които притежават земеделска земя и имат дори и един акционер извън ЕС и ЕИО.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.