НСИ отчете ръст в промишленото производство и спад в строителството

textile_03

Промишленото производство през декември 2014 г. нараства, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Увеличение през последния месец на миналата година спрямо предходния месец ноември е 1,1%. За година повишението е с 0,9%.

Най-голямо повишение на месечна база е регистрирано в добивната промишленост – с 2,1%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, както и преработваща промишленост.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост, а спад е регистриран в добивната промишленост и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, на метални изделия, без машини и оборудване, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм, на лекарствени вещества и продукти, на текстил и изделия от текстил, без облекло, на тютюневи изделия. Намаление е отчетено при: производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение, производството на напитки и на облекло.

Не толкова добре стоят нещата про сектор "Строителство", който се е свил в края на 2014 г. с 0,3% в сравнение с предходния месе. За разлика от същия период на 2013 г. обаче изчисленията показват увеличение от 2,3%.

От НСИ посочват, че през дванадесетия месец на миналата година индексът на произведената строителна продукция е билпод равнището от предходния месец. Намаление от 1,8 на сто е било регистрирано при гражданското строителство. В същото време при сградното строителство изчисленията показват ръст от 1,1 на сто.

На годишна база увеличение от 5,1% има при гражданското строителство. Заедно с това данните показват ръст от 0,2% при сградното такова.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.