На борсата тръгнаха варантите на столичния „Лас Вегас”

bad-business

Варантите на „Кепитъл Консепт Лимитед” АД тръгнаха на БФБ – София АД от 22 юни 2015 г.  Размерът на емисията книжа е 1 375 000 лв., като броят на варантите е 1 375 000 000 и те са с номинална стойност 0.001 лева за брой.  Предметът на дейност на дружеството е придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества, както и придобиване, управление и продажба на акции, облигации, и всякакви видове деривативни ценни книжа, и други.

Инвеститорът от Хонконг Стивън Ло стартира процеса по набиране на капитал през БФБ-София на „Кепитъл Консепт Лимитед” АД, като той иска да реализира мащабен проект за градски туризъм край София.

Реализацията на проекта „Света София“, както той го е нарекъл или столичния „Лас Вегас” беше обявена през миналата година. Предвижда се компанията да изгради до 2018 г. хотели с капацитет около 4 хил. стаи, изложбен център, барове и ресторанти, параклис, най-големия закрит аквапарк в Европа, търговски център с площ около 100 хил. кв.м, спортна зала, казино, детски развлекателен център, жилищна зона, закрита градина, концертна зала и други.

Компаниите на Стивън Ло придобиха още голф игрището „Света София“, което е в близост и също ще бъде присъединено към комплекса. Инвеститорът вече придоби общински земи в района на софийското село Мусачево и продължава преговорите с държавата и с частни собственици за останалите терени.

Очаква се инвестицията в проекта да е над 1.5 млрд. евро, като Стивън Ло обяви, че търси партньори от Китай, Хонконг, Малайзия и други страни от региона.

„Кепитал Консепт Лимитед“ емитира 1.375 млрд. варанта с емисионна цена 0.001 лева, като ако те се продадат, дружеството ще набере 1.375 млн. лева. Притежателите на варантите получават правото срещу тях да запишат една нова акция от капитала на компанията за 5 лева през следващите 6 години. Така на практика компанията може да набере 6.875 млрд. лева.

В проспекта на дружеството е записано обаче, че за да се счита емисията за успешна, трябва да бъдат записани и платени 937.5 млн. варанта (малко над 68% от всички) или да се наберат 4.687 млрд. лева.

Инвеститорът вече се забави с реализацията на плановете си заради преговорите около придобиването на земята. Проектът получи подкрепата и на правителството като приоритетен и с компанията работи специална работна група в Министерството на икономиката.

Теренът, върху който ще се строи, трябва да е с площ 1 500 – 2 000 дка., като целта на инвеститорите е да наложат проекта, както и София и България като цяло, като предпочитана дестинация за градски и конферентен туризъм.

До момента няма сключени сделки с книжата на дружеството на борсата, като има единствено една оферта „купува” за 180 500 варанта.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.