Милиарди лева инвестиции се очакват в минната индустрия в следващите години

news-2086-3218

Минимум 4 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в минната индустрия в близките няколко години. Това заяви председателят на Българската минно-геоложка камара (БМГК) проф. Лъчезар Цоцорков на пресконференция, проведена по повод отбелязването на Деня на миньора. По думите му, за да се стигне до тези инвестиции, трябва да бъдат изпълнени заложените мерки в новата стратегия за развитие на минния сектор, която предстои да бъде приета.

Проф. Цоцорков очаква след приемане на стратегията, минната индустрия да открие още 15 000 работни места. В момента в нея - в основни и спомагателни дейности, са заети 30 000 души. В същото време ползи ще има и за държавата. Според последните статистически данни всяка година в хазната постъпват по 70-80 млн. лв. от концесионни такси. При условие, че новата минна стратегия се следва правилно, тези приходи ще бъдат увеличени с 50%, сочат изчисленията на БМГК.

Ръст отчита добивният сектор в България за 2014 г., стана ясно още от думите на Цоцорков. Той е в размер на 10%. За тази година се очаква тези темпове да се запазят и дори да се увеличат още. Според предварителните данни на БМГК към момента този ръст се запазва и през тази година. Потенциал за допълнително увеличение на резултатите на добивния бранш има през второто шестмесечие на тази година, обясни Цоцорков.

На днешното си заседание Министерски съвет предстои да приеме актуализирането на Минната стратегия правителството ще осигури устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия с хоризонт 2030 г.

Документът залага три основни стълба за устойчиво развитие на минния бранш – икономически, екологичен и социален, стана ясно още от думите на министър Петкова. Това включва развитието на отрасъла при спазване на икономически принципи, утвърждаването на "зелена минна индустрия" с цел минимално негативно влияние върху околната среда и стимулирането на корпоративната социална отговорност, за което вече има редица примери от страна на компании в сектора.

Според министъра на икономиката Теменужка Петкова реализирането на заложените в минната стратегия цели ще осигури гаранции за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия в съответствие с европейската инициатива за суровините. Това е от водещо значение за гарантирането на стабилна инвестиционна среда за компаниите в сектора. "Изпълнението на мерките от националната минна стратегия ще съдейства за утвърждаване на минния бранш като модерен и ефективен, отговарящ на всички европейски изисквания и гарантиращ устойчив социално-икономически растеж", подчерта още министър Петкова.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.