Лоши резултати за бизнес климата у нас

business

С 2,9 % се понижава бизнес климатът у нас за септември 2011 г., показват данни на Националния статистически институт. След няколко месеца на постоянно нарастване тези данни говорят за рязко понижаваен на показателя. Неблагоприятните резултати се дължат на спад в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 4.8 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира и намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца, показват данни на статистиката.

През септември съставният показател „бизнес климат в строителството” спада с 3.4 пункта поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по песимистични, като анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. По отношение на продажните цени в строителството по голяма част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

„Бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „добро” към запазване на „същото". Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по умерени. Относно продажните цени очакванията на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” запазва приблизително нивото си от август. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по резервирани. Преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Като основна пречка за  развитието на бизнеса в сътветните отрасъли бизна

Във всички сектори несигурната икономическа среда продължава да бъде основна пречка за, следвана от недостатъчното търсене от страната и слабостите в икономическото законодателство.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.