Искат да приватизират 100% от АДИС ЕООД и БДЖ Товарни превози ЕООД през 2015 г.

privatizacia-1

На свое редовно заседание през изминалата седмица Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е утвърдил Плана за работа на агенцията през 2015 година.

Основни цели в дейността на агецията през настоящата година са да реализира 30 приватизационни продажби и да осъществи следприватизационен контрол върху изпълнението на задълженията, поети с приватизационните договори за продажбата на 50 дружества.

Като приоритет през тази година са приватизационни продажби на държавното участие в капитала на “БФБ-София” АД, гр. София и “Международен панаир – Пловдив” АД, гр. Пловдив, както и приватизацията на дружествата “АДИС” ЕООД, гр. София, “Аудиовидео Орфей” ЕАД, гр.София, “БДЖ – Товарни превози” ЕООД, гр.София и „Овча купел” ЕООД,  гр.София.

Към закупуване на държавния дял в капитала на “Българска фондова борса - София” АД има чуждестранен интерес, проявен от европейски инвеститори  още отдавна. Този интерес включва и интересa на няколко европейски борси към родната борса. Ако БФБ-София АД бъде приватизирана, българския капиталов пазар може да се интегрира в сродните пазари в развитите европейски страни, смятат от АПСК.

Това не е първият опит за приватизация на БФБ, а е трети поред. Целта е борсата да бъде продадена заедно с Централния депозитар (ЦД), като Министерство на финансите притежа 50.1% от пазарния оператор и 43.7% от ЦД.

АПСК предвижда договорените плащания през 2015 г. да бъдат общо в размер на 147 256 000 лева. През тази година са в ход също така процедури за публична продан на активи на дружества, които не са спазили приватизационните си ангажименти.

В допълнение към очакваните постъпления от приватизация и следприватизационен контрол, през 2015 г. се предвиждат и постъпления от приватизационната продажба на 100% от “БДЖ Товарни превози” ЕООД, гр. София, които ще постъпят по сметката на “Холдинг БДЖ” ЕАД.

“БДЖ Товарни превози” ЕООД, гр. София също е важен проект през 2015 г., като подновяването на процедурата за приватизация на дъщерното дружество за товарни превози на "Холдинг БДЖ" ЕАД ще има за цел подобряване на финансовите  показатели на държавният превозвач, посочват от приватизационната агенция.

Агенцията очаква да осъществи успешни процедури за продажба на дружества, които са атрактивни със своите имоти, а именно “Военно издателство” ЕООД, “Овча купел”ЕООД и “Аудиовидео Орфей” ЕАД.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.