За 2015 г. са сертифицирани седем инвестиционни проекта

news-2412-3471

Преките чуждестранни инвестиции, които сме реализирали за първите девет месеца на 2015 г. са в размер на 1.1 млрд. евро“.  Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която на официална церемония днес, връчи четири сертификата за клас инвестиция, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Те са почти толкова, колкото са били за цялата минала година /1.29 млрд. евро за 2014 г./, както и за 2013 г., когато са били 1.38 млрд. евро. „Резултатите говорят, за това че излизаме от периода на глобалната криза и  че сме все по-конкурентоспособни на инвестиционния пазар“, каза тя. По думите й сертифицираните в периода август – ноември 2015 г. проекти са в областта на високите технологии в сферата на производството и услугите.
Общата стойност на четирите сертифицирани проекта е 6.33 млн. лв., като се предвижда при изпълнението им да бъдат разкрити над 70 нови работни места. Две от инвестициите, които получиха клас „А“ са насочени към изграждането на фабрика и логистичен център съответно на дружествата „АРКОМАТ - БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и „СТАР АБС ИНВЕСТ” ЕООД. За инвестиция клас „Б“ сертификати получиха „ЕСКО ТРЕЙД” ЕООД за изграждането на логистичен център и „КЛАЙММАТ” ООД – за производствена база.

„България се утвърди като стабилна в икономически и финансов аспект и се наложи като предпочитана инвестиционна дестинация за развитието на автомобилната индустрия в ЕС“, каза още Везиева на церемонията. Тя изтъкна, че три от сертифицираните проекти се осъществяват на територията на Индустриална зона София-Божурище, управлявана от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД /НКИЗ/. „Това показва, че зоните в България, с много работа през последната година съвместно с Българската агенция за инвестиции и Министерство на икономиката, са превърнати в място за развитие на успешен бизнес при много добри условия. Именно в зоните трябва да развиваме високотехнологични производства и услуги“, допълни зам.-министърът.

Везиева обяви, че сертифицираните проекти през 2015 г. до момента са общо седем. Предвидените инвестиции по тях възлизат на 139.10 млн. лв., като се очаква разкриването на близо 400 нови работни места. Тя допълни, че три от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги, а два са в общини с висока безработица.

„През изминалата година въведохме и промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, които позволяват да се въвеждат по-лесно насърчителните мерки, които да правят бизнес средата по-прозрачна и да намаляват административната тежест“, завърши Везиева.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.