За първи път българска компания спечели финансиране по европрограмата ЕВРОСТАРС

euro

Съвместен проект на ботевградскотовисокотехнологично микропредприятие „АМГ Технолоджи“с компании от Австрия и Швейцария стана първият с българско участие, спечелил финансиране от европейската програма за научно-развойна дейност ЕВРОСТАР. Проектът, класиран на 15 място от общо 510 подадени предложения, има за цел да обедини за пръв път в един инструмент три от най-мощните микроскопи с висока разделителна способност и съответно да се създаде микроскопска апаратура, притежаваща изцяло нови възможности за охарактеризиране на наноразмерни обекти.

До този момент проекти с българско участие не са преминавали прага на качество (с над 400 т.). Споразумението за финансиране се подписа в сряда с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП). Одобрените разходи са в размер на 651 491,28 лв., като субсидията възлиза на 492 655,90 лв.

„Гордеем се, че хронологично сме първите успели да преминат ситото на програмата Евростарс. Заедно с това, искрено се надявам нашият проект да подскаже на други колеги, че усилията си струват – какво друго може да гарантира устойчиво развитие, ако не добро образование и иновативно поведение, посочи управителят на „АМГ Технолоджи”.

Програмата

Програмата подкрепя малки и средни предприятия, които ръководят съвместни научно изследователски или иновационни проекти в партньорство с друго/и МСП или голямо предприятие или изследователски организации (минимум двама участника от минимум две страни - членки на програмата). Проектите, които се финансират, трябва да са в полза на предприятията и крайният продукт от проекта да е на две години разстояние от момента на внедряването му в производството. ЕВРОСТАРС стимулира съвместни международни изследователски и иновационни проекти, чрез облекчаване достъпа на предприятията до финансиране при разработване на нови продукти, технологии и услуги.

Програмата получава публичен бюджет в рамките на 400 млн. евро, като 100 млн. отпуска ЕК, а останалите средства са от националните бюджети за период от 6 години. Тези средства ще мобилизират още 400 млн. евро финансиране от частния сектор. Финансирането на участващите в тази Програма се реализира съгласно правилата за финансиране на участващите национални програми.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.