ЕК публикува документи по преговорите за търговско споразумение със САЩ

European-Council-declassifies-TTIP-trade-negotiation-document

Европейската комисия (ЕК) публикува за първи път документи, съдържащи преговорните позиции на Европейския съюз(ЕС) по широко обсъжданото Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) със САЩ.

„Този безпрецедентен акт идва в изпълнение на ангажимента на ЕК за по-голяма прозрачност в преговорния процес“, съобщават от пресцентъра на европейската институция.

Официално до сега ТПТИ е представяно като споразумение за свободна търговия между страните от ЕС и САЩ. Преговорите по условията на документа трябваше да завършат в първата половина на 2014 г. и споразумението да бъде прието. Срокът обаче беше удължен заради редица забележки и коментари от страна на европейските партньори по договора.

"Радвам се, че можем да започнем новата година с ясна демонстрация на изпълнението на ангажимента за по-голяма прозрачност, който поехме преди малко повече от месец. Това е нов подход в търговската политика на Европейския съюз", коментира европейският комисар за търговията Сесилия Малстрьом.

До момента не беше ясно съдържанието на ТПТИ, а информацията за него беше доста ограничена. Това събуди и сериозни подозрения у неговите противници, които смятат, че споразумението ще доведе до по-голяма власт на големите корпорации и ще ограничи възможността за развитие за малкия бизнес.

Документите публикувани днес се отнасят до сферите на финансовите услуги, обществени поръчки, съответствие на регулаторната рамка, технически бариери пред търговията, сигурност на храните и фитосанитарните и ветеринарните практики, химикали, козметика, фармацевтика, текстил, автомобили, устойчиво развитие, енергетика и суровини.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.