Експерти: Колапсът на КТБ ще забави растежа през 2015 г.

economy11

Новoто проевропейско и проатлантическо правителство наследи огромен бюджетен дефицит от 3.7% от БВП, който ще бъде покрит с допълнителен публичен дълг за 2.3 млрд. евро. Въпреки, че то е подкрепено от много широка коалиция партии, вероятно ще остане на власт поне година, тъй като и хората, и партиите не са убедени в ползите от нови избори и не вярват, че те нещо биха променили. Ако правителството демонстрира сериозен ангажимент за отворено управление и решаване на реални икономически и социални проблеми в страната, то би могло да управлява до края на мандата. 

Това са част от прогнозите, които прави една големите банкови групи за първото тримесечие на годината.

През третото тримесечие реалният БВП нарасна с 0.4% спрямо предходното тримесечие и с 1.5% спрямо същото тримесечие на 2013 г., като крайното потребление отчете забавяне до 0.8% годишен ръст, който бе компенсиран от устойчив растеж при формирането на основен капитал. Растеж от 1.4% на годишна база изглежда все още постижим за 2014 г., въз основа на вътрешното търсене и формирането на основен капитал.

„Акумулираните финансови дисбаланси от колапса на КТБ, която беше четвъртата по големина банка в страната, ще забавят растежа през 2015 г., който се очаква да достигне 1.2%.“, коментира анализаторът на Райфайзенбанк (България) Емил Калчев.

Положително е все пак, че проблемите в банковата система, възникнали около ситуацията с КТБ и Първа инвестиционна банка, остават изолирани случаи и не оказаха влияние върху стабилността на банковия сектор като цяло, нито на валутния борд. Той остава стабилен, тъй като покритието на паричната база с валутни резерви възлезе на 175.5% (към октомври) при изисквани 100%. От друга страна, кредитирането отчита ръст на годишна база в месеците от началото на 2014 г., който се очаква да продължи не само през първото тримесечие на 2015 г., но и след това, поради прогнозиран плавен спад на лихвите и голямата ликвидност в сектора.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.