Единадесет български компании в топ 100 на най-големите за Югоизточна Европа за 2014 г.

top-100

“ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” и медодобивният  завод “Аурубис България” са двете български компании, които влизат в топ 10 на тазгодишна класация на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа за 2014 г. на агенция SeeNews. Те заемат съответно трето и осмо място, като отчитат брутни приходи в размер на 3,331 млрд. евро през миналата година за първото дружество, а второто – 2,372 млрд. евро.

Общо единадесет фирми от България са намерили място в тазгодишна класация. Това са “Лукойл-България” (13-о място), “Национална електрическа компания” (15-о място), “Булгаргаз” (41-о място), “ЧЕЗ” (47-о място), OMV България (49-о място), “Кауфланд България” (61-о място), “Сакса” (82-о място), АЕЦ “Козлодуй”, която за първи път влиза в списъка (92-о място) и “Българска телекомуникационна компания” (на 95-о място).

На първите две места се нареждат румънските фирми Automobile-Dacia и OMV Petrom със съответно приходи от 4,247 млрд. евро и 4,144 млрд. евро. В топ 10 влизат още три фирми, регистрирани в северната ни съседка, една от Хърватия и една от Сърбия.

В SEE TOP 100 влизат още дружества, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Румъния, Словения и Черна Гора, като те са класирани на база общи годишни приходи.

Анализът на спечелените през 2014 г. средства показва, че свитото потребление, слабият износ и ограниченото кредитиране все още оказват сериозно влияние върху финансовото представяне на компаниите в Югоизточна Европа. Заедно с това негативен ефект върху икономическата обстановка в региона оказват закъснелите структурни реформи. В анализа се посочва още, че държавите не са успели да се възползват максимално и да извлекат изгода от ниските цени на петрола, с изключение на Румъния.

Опустошителните наводнения в Западните Балкани нанесоха щети на енергетиката и селското стопанство - два ключови отрасъла за тези страни.

Регулаторната несталибност и големият дял на сивата икономика продължиха да изяждат финансовите резултатите на компаниите, а липсата на квалифицирани кадри и нежелание за иновации допълнително намаляват конкурентоспособността им, се казва още в анализа.

Общите приходи на 100-те най-големи компании в региона през 2014 г. се свиват до 100.6 млрд. евро, в сравнение със 103.98 млрд. евро, отчетени в класацията предходната година.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.