България с най-висок ръст при сделките с бизнес имоти

HandShake-1

България отбелязва най-високия ръст на сделките с бизнес имоти сред държавите в Европейския съюз през 2014 г., показва новото издание на Глобалния инвестиционен атлас на консултантската компания Cushman & Wakefield, представено от стратегическия й партньор в България и Македония Forton.
Проучването обхваща пазарите в 62 страни. Сред тях България е водеща по ръст в ЕС с увеличение от 226% на обема на сключените сделки в сравнение с година назад. По данни на Forton през 2014 г. в страната са продадени бизнес имоти на обща стойност USD 286 млн. (EUR 254 млн.). Статистиката обхваща транзакции с офиси, хотели, индустриални имоти, търговски центрове и строителни терени.

„През 2014 г. възстановяването на пазара на бизнес имоти в България ускори своя ход, водено от увеличаващото се търсене и заетост при офис площите и индустриалните имоти. Това от своя страна доведе до засилен инвеститорски интерес както за започване на нови проекти, така и за придобиване на вече работещи и генериращи доходност инвестиционни имоти“, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Извън покупките на земя интересът на инвеститорите е насочен главно към подценени имоти - офис сгради и търговски центрове, които се нуждаят от допълнителни инвестиции и преструктуриране. Водещите мотиви при тези сделки са отстъпките в цените, които могат да бъдат постигнати, и потенциалът на тези активи за засилване на пазарните им позиции.

Очакванията за България са инвестиционната активност да остане висока, но и през 2015 г. тя ще зависи най-вече от икономическото развитие на еврозоната като основен търговски партньор на страната. Активни остават главно местните инвеститори, докато тежестта на чуждите капитали расте основно при покупките на строителни терени и развитието на нови или рестартиране на замразени проекти.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.