Борсата в Китай оказа влияние и на другите пазари

investment-1

Цяла седмица фондовата борса в Китай ходеше рязко надолу и нагоре, което пък от своя страна оказваше влияние на всички останали пазари. Има сериозна криза, обхванала китайския фондов пазар, като основният Shanghai Composite index е загубил 30% от 12 юни насам след напредването от 150% в рамките на 12 месеца.  Във вторник 58 акции в индекса нараснаха спрямо 812, които паднаха. Това от своя страна сякаш намалява шансовете Фед да прибегне до скорошно повишение на основните лихви в САЩ.

От новия солиден срив на борсите в Китай се възползва най-вече японската йена.

Листваните китайски компании бяха принудени да се спре търговията с акциите им в сряда, като разгромът на двете основни китайски борси продължаваше.

Китайски вестник съобщи, че 51% компаниите, имащи китайски акции, които се намират в континенталната част страната и представляват около $ 2.2 трилиона по пазарна капитализация, са поискали доброволно временно отстраняване от търговията.

660 основни китайски компании поискаха търговията да бъде спряна в сряда, като общият брой на акциите е до 1429 от обко 2808 на двете борси.

Причините, дадени от фирмите, които са искали спиране на търговия на континента, варираха от възможно стартирането на непублично предлагане до опции да се дават акции на персонала.

Американските акции поскъпнаха в четвъртък, след като Уолстрийт намери облекчение в усилията на Пекин да спре разгрома на китайските акции, което повдигна пазарите по целия свят.

Уолстрийт беше рязко на загуба през предишната сесия, когато сътресенията на китайския пазар, спадът при цените на суровините, кризата с гръцкия дълг и спирането на тока на Нюйоркската фондова борса изплашиха инвеститорите.

Wall Street овори рязко нагоре в петък заради надеждите, че Гърция може да получи ново финасиране и след като премиерът на Китай каза, че икономическият растеж на страната е стабилен.

Глобалните пазари бяха подкрепени от продължаващото възстановяване на фондовия пазар в Китай, който нарастваше за втори пореден ден, подпомогнат от мерките на правителстнвотго.

Китайският премиер Ли Къцян заяви, че страната ще направи по-целенасочени промени в своите политики за подкрепа на икономиката и обеща да увеличи прозрачността на Китай относно капиталовите и паричните пазари.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.