Бизнесът получава 1,111 млрд. евро по ПРСР 2014 - 2020 г.

ПРСР-2014-2020

В подкрепа на бизнеса в земеделието ще бъдат предоставени 1,111 млрд. евро. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет, на който съобщи, че Европейската комисия е одобрила Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година.

Общият бюджет на програмата е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства. Министър Танева заяви, че Програмата на България е сред първата половина от програмите на страните-членки, получила одобрение. По думите й, благодарение на интензивната комуникация с ЕК, екипът на Министерство на земеделието и храните успя за пет месеца да изчисти 426- те забележки по първия изпратен вариант на ПРСР 2014-2020 година.

Десислава Танева обяви, че в този програмен период 919 млн. евро са предвидени за инвестиции в околна среда и биопроизводство. „750 млн. евро от общия бюджет са насочени към подкрепа за развитие на публичната инфраструктура по подхода „Лидер“, каза още тя.

Министърът на земеделието и храните припомни, че на 14-ти април бе отворена Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, чийто прием продължава до 8 юни включително. „Интересът към нея е изключително голям. Заявената подкрепа е значително над бюджета, с който се отвори мярката, което означава, че ще има класиране на проектите и ще има бенефициенти, чиито заявления няма да има как да се одобрят", допълни министър Танева.

„В момента тече процедура за приемане на Наредба по Мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители”, която предвиждаме да отворим в края на месец юни . До края на годината се планира да бъде отворен втори прием по Мярка 4.1 и да бъде отворена Мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, обясни още министърът.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.