БАИ планира да изгради цялостна мрежа между търговските камари на различните държави

stamen2-wide

През 2015 г.  Българска агенция за инвестиции (БАИ) отчита шестгодишен връх на преките чуждестранни инвестиции, което в цифри е около 1 млрд. и 600 млн. евро. Това, сравнено с 2014 г., е близо 22,5% ръст. Това коментира в интервю за "Стандрат" Стамен Янев е изпълнителен директор на агенцията. 

Според Янев за 2016 г. тенденцията ще бъде най-атрактивни да са секторите машиностроене, автомобилостроене и аутсорсинг на бизнес процеси. "Едни по-атрактивни ниши също биха могли да бъдат хранително-вкусовата промишленост, туризмът, химическата индустрия, биоземеделието. Възможностите, които дават минералните извори в България за едно модерно и наистина развито съчетание между туризъм и здравеопазване като услуга, насочена към възстановяване на хората, също биха могли да бъдат част от сектори и ниши, които биха могли да привлекат инвеститори", коментира той.

Следващата седмица БАИ ще връчи сертификат на компания, която инвестира 7, 626 млн. лв. и ще открие над 400 нови работни места в сферата на автомобилостроенето. В Агенцията работят по сертифицирането на 14 нови проекта, които в следващите 2-3 години следва да донесат нови 400 млн. лв. на България и над 3000 нови работни места.

"София привлича голяма част от инвеститорите. Трябва да отчетем факта, че през изминалата година един от сертифицираните проекти беше в район с висока безработица - Карлово. Считам, че можем да отчетем интерес към различни райони. Утвърдените райони около големите градове привличат доста инвеститори, университетските центрове - също, с цел по-лесното намиране на квалифицирана работна ръка", каза още изпълнителният директор на БАИ. По думите му голям потенциал също имат и районите в Североизточна България.

На въпрос какви облекчения или насърчителни мерки могат да се изготвят, за да се привлекат повече чуждестранни инвеститори, Янев коментира, че стандартният пакет мерки са в три основни групи. "Първата е свързана с това да се преодолее бюрокрацията и да се ускорят административните процедури. Втората група от мерки е свързана с това да се предоставят държавни или общински имоти без търг или конкурс при пазарни условия, без да ощетяваме по някакъв начин държавата или общината. Третата група от мерки е свързана с това да се даде финансова безвъзмездна помощ до 50% за проекти, свързани с развойна дейност и образование и до 10% за проекти, свързани с производство. Като главно тази финансова помощ се изразява в три основни групи - да се заплатят осигуровките на новонаетите лица, да се заплати обучението на новонаетите или да се изгради публичната инфраструктура към съответния инвестиционен проект", уточни той.

В момента се работи и по изготвянето на нови проекти за нови закони за иновациите и съответно закон за индустриалните паркове и технологичните паркове, където евентуално да могат да бъдат предвидени различни видове насърчителни мерки.

Стамен Янев каза още, че целта на БАИ е да изгради цялостна мрежа между търговските камари на различните държави с цел обмен на информация и насочване към конкретни инвеститори, изграждане на добра комуникационна мрежа с дипломатически и консулски представителства. "За да може, когато дойде един инвеститор от дадена държава, наистина да мине последователно през различните организации с цел да му се представи пълна и последователна картина за това какво представлява България и какви възможности дава. И да се чуе мнението не само на държавните институции, но и на бизнес организации. Основна цел е да привлечем максимално повече инвеститори през 2016 г. Ще се опитаме сертифицираните проекти да са поне двойно повече. Ще работим активно за изграждане на мрежи между различните заинтересовани организации. Поставили сме си цели с конкретни компании да започнем разговори и да стигнем до някакъв етап големи престижни инвеститори с визия за своето разширяване да ги привлечем у нас.", добави изпълнителният директор на Агенцията.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.