А. Ягодин: Необходимо е раздвижване на фирменото кредитиране

finance

Лихвите по ипотечните кредити у нас са рекордно ниски - с около 1,5 до 2% по-ниски от тези по време на кредитния бум между 2006 г. и 2008 г. Това каза банкерът Асен Ягодин по време на финансовия форум „Шумът на парите“.

Според Ягодин в последно време някои финансови институции са пуснали дори още по-агресивни оферти с ниски лихви. „Новото е, че има банки, които предлагат за значителен период от живота на ипотечния кредит фиксиране на лихвата, което е един вид протекция на ползвателя на кредита”, коментира той.

По думите на банкера на българите не липсва финансова култура, а напротив, все по-голям процент от потребителите имат знания за продукта, който търсят.

На въпрос за ипотечните кредити, които заемат значителна част на кредитния пазар Ягодин каза, че през последните години клиентите предпочитат тегленият от тях заем да покрива по-малка част от цялата стойност на имота, който купуват. "Това води до по-здравословен ръст на кредитирането, отколкото преди кризата. Заедно с това голяма част от българите избират да използват натрупани депозити, които вече не им носят доходност, за покупка на жилище", каза ексертът.

Според него обаче , за да има по-добри резултати в сферата на ипотечните заеми е необходимо раздвижване на фирменото кредитиране. Когато бизнесът се почувства достатъчно спокоен, ще се повиши и търсенето към инвестиционното кредитиране, а това ще отвори нови работни места, ще даде по-голяма стабилност на доходите на домакинствата и така ще генерира и ръст при всички други кредити и банкови продукти, смята Ягодин.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.