Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 20, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Работодатели очакват лек ръст на доходите

Работодатели очакват лек ръст на доходите
Petya Dimitrova

Между 2 и 4 % се очаква да нарастнат доходите през 2015 г, инвестиционната активност ще се повиши, но безработицата ще се запази. Според бизнеса предстои трудна за прогнозиране година с възможни положителни и отрицателни сценарии. Очакванията на работодателите са доходите ни ще растат, но не навсякъде и работа все така трудно ще намираме. 

Най-голямо раздвижване се очаква при информационните технологии, фармацията, сектори, които работят за износ, тежката база от индустрия. Смятам, че от порядъка на 2,3 до 4 процента ще нараства. Ще остане основният проблем с откриването на работните места, коментира заместник-председателят на Стопанската камара Камен Колев пред БНР.

Според колегата му икономист от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев тревога буди финансовият сектор. "Самите пропуски в надзора доведоха до това, че КТБ беше допусната по един абсолютно порочен, очевидно бизнес модел, да се разрасне до степен да може да зарази българската банкова система като цяло. За пореден път влагаме своята вяра в държавата и се оказва, че извършва едни неща, които не са баш това, което сме очаквали", коментира икономистът.

Оптимизъм дават очакванията за повишаване на инвестиционната активност. "В последните две тримесечия имаме известно събуждане на инвестиционното търсене, т.е. на създаване на нов производствен капацитет. Тези чужди инвеститори, които вече са в България, разширяват, инвестират, нови много не излизат, това е по-големият проблем", каза експерът.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.