Работодатели очакват лек ръст на доходите

eu-bank

Между 2 и 4 % се очаква да нарастнат доходите през 2015 г, инвестиционната активност ще се повиши, но безработицата ще се запази. Според бизнеса предстои трудна за прогнозиране година с възможни положителни и отрицателни сценарии. Очакванията на работодателите са доходите ни ще растат, но не навсякъде и работа все така трудно ще намираме. 

Най-голямо раздвижване се очаква при информационните технологии, фармацията, сектори, които работят за износ, тежката база от индустрия. Смятам, че от порядъка на 2,3 до 4 процента ще нараства. Ще остане основният проблем с откриването на работните места, коментира заместник-председателят на Стопанската камара Камен Колев пред БНР.

Според колегата му икономист от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев тревога буди финансовият сектор. "Самите пропуски в надзора доведоха до това, че КТБ беше допусната по един абсолютно порочен, очевидно бизнес модел, да се разрасне до степен да може да зарази българската банкова система като цяло. За пореден път влагаме своята вяра в държавата и се оказва, че извършва едни неща, които не са баш това, което сме очаквали", коментира икономистът.

Оптимизъм дават очакванията за повишаване на инвестиционната активност. "В последните две тримесечия имаме известно събуждане на инвестиционното търсене, т.е. на създаване на нов производствен капацитет. Тези чужди инвеститори, които вече са в България, разширяват, инвестират, нови много не излизат, това е по-големият проблем", каза експерът.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.