ЕК преведе авансово 60 млн. лв по новата ОП "Околна среда"

money-finance-bills-500-large

Европейската комисия преведе на България 60 млн. лв. аванс, с които да започне изпълнението на новата Оперативна програма „Околна среда", съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на дискусия от кампанията „Деветте пътя към еврофондовете". 

„Това не са толкова видими инвестиции, но са от огромно значение", каза министърът. През миналия програмен период 2007-2013 г. на оперативната програма са създадени 7000 работни места, изградени са 35 пречиствателни станции, 7 регионални системи за отпадъци, 2070 км инфраструктура за ВиК мрежи. Василева подчерта, че инвестициите в околна среда са стратегически важни не само за природата, но и за подобряване на живота на хората, за общините и бизнеса

От размразяването на средствата през ноември 2014 г. досега към бенефициентите са разплатени над 1 млрд. лв., а темпото на плащания е възстановено, каза още Василева.  Тя представи и приоритетните оси по ОП „Околна среда". За сектор „Води" са предвидени 2,339 млрд. лв., което е 70% от средствата от екопрограмата. За сектор „Отпадъци" средствата са 562 млн. лв. За биоразнообразието ресурсът е 198 млн. лв. Превенцията и управлението на риска от наводнения и свлачища ще се финансират със 153 млн. лв., а в подобряване на качеството на атмосферния въздух ще бъдат вложени 115 млн. лв.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.