Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕК преведе авансово 60 млн. лв по новата ОП “Околна среда”

ЕК преведе авансово 60 млн. лв по новата ОП “Околна среда”
Petya Dimitrova

Европейската комисия преведе на България 60 млн. лв. аванс, с които да започне изпълнението на новата Оперативна програма „Околна среда", съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на дискусия от кампанията „Деветте пътя към еврофондовете". 

„Това не са толкова видими инвестиции, но са от огромно значение", каза министърът. През миналия програмен период 2007-2013 г. на оперативната програма са създадени 7000 работни места, изградени са 35 пречиствателни станции, 7 регионални системи за отпадъци, 2070 км инфраструктура за ВиК мрежи. Василева подчерта, че инвестициите в околна среда са стратегически важни не само за природата, но и за подобряване на живота на хората, за общините и бизнеса

От размразяването на средствата през ноември 2014 г. досега към бенефициентите са разплатени над 1 млрд. лв., а темпото на плащания е възстановено, каза още Василева.  Тя представи и приоритетните оси по ОП „Околна среда". За сектор „Води" са предвидени 2,339 млрд. лв., което е 70% от средствата от екопрограмата. За сектор „Отпадъци" средствата са 562 млн. лв. За биоразнообразието ресурсът е 198 млн. лв. Превенцията и управлението на риска от наводнения и свлачища ще се финансират със 153 млн. лв., а в подобряване на качеството на атмосферния въздух ще бъдат вложени 115 млн. лв.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.