Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Бизнес климатът у нас се подобрява

Бизнес климатът у нас се подобрява
Petya Dimitrova

През януари бизнес климатът се подобрява с 3.8 пункта спрямо предходния месец вследствие на подобрените мнения на мениджърите в промишлеността, строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ. 

Индексът на бизнес климата в промишлеността нараства с 3.4 пункта в сравнение с декември 2014 г. Подобряват се оценките както на настоящото състояние на предприятията, така и прогнозите за следващите три месеца. Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2.7 пункта в сравнение с октомври 2014 г. и достига 76.1%, като същевременно, с оглед на очакваното търсене през следващите месеци, се предвижда излишък от мощности.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, затрудняващи инвестициите в промишлеността.

В строителство, въпреки студеното време през януари, бизнес климатът се подобрява с 9.8 пункта, основно заради повишаването на очакванията за поръчките през следващите 6 месеца. Производственият график в строителството е осигурен с договори за 4.9 месеца. Основната пречка за развитието на бизнеса в отрасъла остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

Търговията има известно влошаване на бизнес климата през декември. Съответният индекс се понижава с 2.0 пункта спрямо декември 2014 г. Прогнозите за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-резервирани. Най-сериозният проблем за развитието на дейността в отрасъла продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда. Същевременно през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на фактора недостатъчно търсене, който измества на трето конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени очакванията на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище.

В сектора на услугите бизнес климатът се повишава с 4.1 пункта през януари, главно поради по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.