Бизнесът иска сливане на министерствата на икономиката, земеделието и транспорта

426736_office_tools_3

Министерствата на икономиката, земеделието и транспорта да се слеят в една структура с ресорни зам.-министри на индустрията, енергетиката,  туризма,  земеделието и транспорта. Това е едно от предложенията на Българската стопанска камара, изпратено днес до президента Росен Плевнелиев във връзка с  предстоящото съставяне на служебен кабинет.

Бизнес организацията прелага още създаване на Министерство на финансите и управление на еврофондовете (сливане на МФ и МУСЕС), Министерство на човешките ресурси и заетостта (сливане на МТСП и част от дейностите на МОМН), Министерство на образованието, науката, културата и младежта (сливане на МОМН, МК и МФВС) и Министерство на регионалното развитие и околната среда (сливане на МРРБ и МОСВ).

От БСК настояват в служебното правителство, включително и в ръководствата на ключови държавни агенции, да не влизат членове на политическите кабинети от последните четири правителства, депутати от последните два парламентарни мандата, както и представители на администрацията на президента. В същото време сред исканията е запазване на ръководния състав, ангажиран с европейските фондове.

Освен това, бизнесът е категоричен, че дейността на управлението трябва да е максимално прозрачна. В тази насока камарата предлага в интернет да бъдат публикувани цялата входяща и изходяща кореспонденция на централните и местни администрации, приходите и разходите им и пълна информация за обществените поръчки. От финансовото министерство бизнес сдружението изисква да изнася онлайн данни за постъпилите и невъзстановени ДДС и акцизи, изпълнението на приходната и разходната част на бюджета,  състоянието на фискалния резерв; деноминация по валути и текуща доходност; финансовите резултати на всички дружества с преобладаващо държавно участие – баланс и отчет за приходите и разходите им.

Мерки за повече прозрачност са предложени и във връзка със заменките на гори, общинските земи, дейността и регулацията на банковата система.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.