Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Фонд “Земеделие” одобри схемата за отстъпка от акциза върху горивата за селското стопанство

Фонд “Земеделие” одобри схемата за отстъпка от акциза върху горивата за селското стопанство
Miglena Ivanova

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) определи как земеделските производители ще ползват облекченията за горивото, съобщават от пресслужбата на Фонда.

Указанията за прилагане на схемата за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство за 2017 г., са одобрени на заседание на Управителния съвет на институцията.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

За да се включат в схемата, стопаните трябва да са вписани в регистъра по чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители и следва да имат заверена регистрационна карта (по Наредба № 3/1999 г.) за годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ, както и за предходната стопанска година.

Кандидатите трябва още да имат и валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ.

Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Заявлението се подава в Общинските служби по земеделие към Областните дирекции „Земеделие" по регистрация на физическите лица и по адрес на управление на юридическите лица, в срок определен със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Към заявлението за подпомагане се прилагат копия от фактурите за закупено гориво и други документи съгласно утвърдения образец. След приема на документи са предвидени проверки на фактурите от страна на Националната агенция за приходите. Помощта ще бъде изплащана на земеделските стопани от Агенция „Митници" чрез ДФ „Земеделие".

В закона за бюджета са предвидени 84 млн. лева за мярката.

Контрол върху изпълнението й ще осъществяват агроминистерството, Фондът, както и Агенция „Митници“.

През 2016 г. по схемата са подадени 7 468 заявления за подпомагане. На земеделските стопани е възстановена сума в размер над 82 млн. лв. (близо 71 млн. лева през 2016 г. и над 11 млн. през 2017 г.), отчитат от ДФЗ.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.