Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 14, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Производството на оранжерийни зеленчуци в България нараства с 28% за година

Производството на оранжерийни зеленчуци в България нараства с 28% за година

Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1% за 2018 г. спрямо предходната 2017 г. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) на тема „Интегрирана растителна защита в оранжериите“, който се проведе в Пловдив.

Тя допълни, че количеството произведени оранжерийни зеленчуци през 2018 г. възлиза на 130,9 хил. Тона, съобщават от пресслужбата на ведомството.

Заместник-министър Кръстева съобщи, че към момента общата оранжерийна площ в страната е 916 ха. „Заявените площи с оранжерийно производство в кампанията по Директни плащания за 2019 г. са в размер на 765 ха, а през 2015 г. те са били 588 ха“, допълни тя. По думите й оранжерийното производство дава възможност за по-продължително, устойчиво и ритмично снабдяване на пазара с прясна продукция.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите запозна присъстващите и с хода на дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Тя поясни, че до края на годината трябва да бъдат готови трите SWOT анализа. „Единият вече беше представен и скоро ще бъде финализиран. В началото на декември планираме представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив“, каза още Кръстева. Тя поясни, че в дебата заедно с бранша трябва да бъдат вземани правилните решения за модерно, конкурентноспособно и устойчиво земеделие.

В първия по рода си семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция участие взе и ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева. Тя заяви, че 2020 г. е обявена за година на растителното здраве. „Темата на днешния семинар е изключително важна, тъй като растителната защита е сред основните проблеми на всички производители“, каза още тя.

От своя страна председателят на Управителния съвет на Асоциацията Йордан Кръстанов пое ангажимент от тук нататък да организира подобни семинари, които ще допринесат за модернизирането на производството на оранжерийни зеленчуци.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.