Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Увеличава се бюджетът по схемата за държавна помощ за закупуване на млекомати и търговско оборудване

Увеличава се бюджетът по схемата за държавна помощ за закупуване на млекомати и търговско оборудване
Miglena Ivanova

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни“, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Средствата по схемата, чрез които животновъдите получават подпомагане за 50% от направените разходи за мобилни хладилни витрини и млекомати, се увеличават за втори път - от 100 000 лева на 150 000 лева, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите.

В началото на 2018 г. фондът утвърди бюджет по схемата в размер на 50 000 лева. Поради повишения интерес с решение на управителния съвет от 12.07.2018 г, бюджетът бе увеличен на 100 000 лева.

До момента по схемата са поети финансови ангажименти за 96 767 лева по 9 проекта, от които са изплатени три на обща стойност от 27 650 лева. Интересът на животновъдите към закупуване на хладилни витрини и млекомати е целогодишен. По информация на областните дирекции на разплащателната агенция в момента има още запитвания на земеделски стопани, които се подготвят да кандидатстват по схемата.

Държавната помощ ще се прилага до 31 декември 2020 г. Тя дава възможност за възстановяване на част от извършените разходи за закупуването на млекомати, построяването или приспособяване на съществуваща сграда или помещения за нуждите на обект за търговия на дребно, закупуването на хладилници, хладилни витрини и друго специфично търговско оборудване. Повече информация е публикувана на сайта на фонда.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.