Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Българското земеделие – зависимо от субсидиите и неконкурентно

Българското земеделие – зависимо от субсидиите и неконкурентно
Miglena Ivanova

Земеделието в България е силно зависимо от субсидиите и ниско конкурентно. Това се посочва в анализ на "Кофас България" за сектора.

Общият оборот на агросектора у нас възлиза на около 19,5 млрд. лева през 2015 г. От него 15% се концентрира в 10 фирми, повечето от които са крупни играчи в зърнопроизводството.

Над 16% от фирмите от сектора са в риск от фалит, показват още данните. През последните 3 години несъстоятелност са обявили 83 компании.

Анализът на Кофас показва, че основен фактор за намаляващата конкурентоспособност на земеделието са растящите цени на земята и рентите, увеличените разходи за труд и други ресурси.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) и нестабилността на Съюза може да доведат до намаляване на субсидиите за земеделие и България трябва да преосмисли тяхното разпределение, препоръчват експертите.

И в световен мащаб агробизнесът е силно зависим от субсидиите на държавите.Налице е ясна положителна промяна при цените на селскостопанските стоки – индексът на цените им на ФАО се повишава с 15% през 2016 г., след като достигна десетгодишно рекордно ниско ниво през януари миналата година. Основната причина за това е ръста на потреблението на домакинствата, основно в развиващите се страни, отчита компанията.

Производство на зърнени култури продължава да изпреварва търсенето по обем през цялата година. Запасите представляват повече от една четвърт от световното търсене през 2016 г., с най-голямо тегло на цените на зърнените култури.

Конкретно за България сериозни възможности дава биоземеделието, което ще продължи да се разширява.

Тагове

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.