Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Ще има специални търгове за държавни имоти за младите фермери

Ще има специални търгове за държавни имоти за младите фермери
Miglena Ivanova

Търговете за държавни имоти за млади земеделски стопани до 40 години е една от новите теми, засегната в законопроекта за поземлените отношения и опазване на земеделските земи. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на открита дискусия по проекта във Велико Търново.

Въпросът  за младите хора в земеделието засяга повечето държави-членки на ЕС, които имат преобладаващо застаряващо население в селското стопанство и се търсят механизми за подобряване на тази ситуация, коментира тя, цитирана от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Заместник-министър Кръстева каза, че в проектозакона се предлага вариант, в който ще се пускат търгове за имоти от държавния поземлен фонд, насочени към млади фермери.

Друга тема, която законопроектът обхваща, е разпределението на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд. Вергиния Кръстева обясни, че промените в тази област са свързани с уравновесяване на правата на двата фонда. Опазването на земеделските земи, строителството в земеделски земи и промяната в предназначението за неземеделски нужди също са предмет на предложения законопроект.

Дискусиите са част от текущото обществено обсъждане на проекта.  Агроминистерството кани граждани и организации на следващото обществено обсъждане на 20 септември 2018г. от 10,00 часа в залата на община Стара Загора.

Проектът е публикуван на сайта на портала за обществени консултации на 27 август 2018 г.,  а консултациите приключват на 26 септември 2018 г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.