Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Сателитна система за наблюдение и контрол ще замени настоящия начин за проверки на земеделците на място

Сателитна система за наблюдение и контрол ще замени настоящия начин за проверки на земеделците на място
Miglena Ivanova

Система за наблюдение и контрол ще замени настоящия начин за извършване на проверки на място. Новата мониторингова система ще проследява наличието на земеделска дейност на 100% от декларираните площи.

Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков по време на Седмата национална среща на земеделските производители, която се провежда в Златни пясъци.

Системата за наблюдение ще използва няколкократни ежемесечни заснемания на площите от сателитната система на ЕК – Коперник, които държавите членки ще ползват безвъзмездно.

Предимствата на новия подход се изразяват в намаляване на административната тежест за земеделските стопани, като например извършване на документални справки по служебен ред, обясни Живков.

Той изтъкна още, че внедряването на новата система ще позволи да бъдат елиминирани разликите между допустимите и декларираните площи, дължащи се на разлики в измерванията.

Софтуерът ще осигури независимост между спазване на условията за допустимост по принцип и състоянието на земите в конкретна дата в която е извършена проверката от страна на институциите. Ще се повиши ефективността на постигане на целите на фондовете и ще се улесни комуникацията с администрацията.

Във връзка с прилагането на новата ОСП за периода 2021-2027 г. системата трябва да бъде внедрена до 2022 г. за всички държави членки.

За да няма сътресения в агроотрасъла ни предстои много работа за осигуряване на плавен преход между стария и новия програмен период като нормативна база. Това ще защити както националния, така и общоевропейския интерес за постигане на стабилен земеделски сектор с равномерно развити селски райони.“, допълни още изпълнителният директор на Фонда.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.