Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Външната търговия на България отчита двуцифрени ръстове през февруари

Външната търговия на България отчита двуцифрени ръстове през февруари
Miglena Ivanova

Външната търговия на България отчита двуцифрени ръстове през първите два месеца от годината спрямо същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През януари и февруари 2017 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 7,8 млрд. лв. Спрямо същия период на 2016 г. износът се увеличава с 12,7%.

Само през февруари общият износ надвишава 4 млрд. лв. и се увеличава с 16,3% спрямо същия месец на предходната година.

Същевременно вносът през първите два месеца от годината са на стойност 8,6 млрд. лв., което е с 18,5% повече спрямо същия период на 2016 г.

През февруари 2017 г. общият внос се увеличава с 15,8% на годишна база и възлиза на 4, 4 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно за периода януари - февруари 2017 г. и е на стойност 857,1 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 423,3 млн. лева.

През февруари 2017 г. общото външнотърговско салдо е отрицателно и е на стойност 379,2 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е в размер на 157,4 млн. лева.

Търговия на България с трети страни

Износ

През първите два месеца от годината износът на България за трети страни се увеличава с 20% спрямо предходната година и е на стойност 2,8 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Египет, Китай, Сърбия, Македония и Русия, които формират 56% от износа за трети страни.

През февруари 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 27,2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,5 млрд. лева.

През първите два месеца на 2017 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (136,3%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти” (75%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Разнообразни готови продукти (10,7%).

Внос

Вносът на България от трети страни за януари и февруари 2017 г. се увеличава с 31% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 3,2 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

През февруари 2017 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 31,3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,6 млрд. лв.

Най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)” (72,9%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти ” (57,3%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (7,8%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през първите два месеца от годината е отрицателно и е в размер на 348,3 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е на стойност 188 млн. лева.
През февруари 2017 г. външнотърговското салдо с трети страни е отрицателно и е на стойност 85,5 млн. лева.

Търговия с Европейския съюз (ЕС)

Износ

През януари 2017 г. износът на България за ЕС се увеличава със 7,2% спрямо същия месец на 2016 г. и е в размер на 2,4 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Нидерландия, които формират 68,9% от износа за държавите  членки на ЕС.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (48,6%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти” (44,6%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (10,7%).

Внос

Вносът на България от ЕС през януари 2017 г. се увеличава с 16,5% спрямо година по-рано и е на стойност 2,6 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Испания и Гърция.

По сектори най-голямо процентно увеличение е отчетено при „Минерални горива, масла и подобни продукти” (121,2%). Намаление се наблюдава единствено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (15,1%).

Външнотърговското салдо на България с ЕС за януари 2017 г. е отрицателно и е на стойност 215,1 млн. лева . След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и е в размер на 82,7 млн. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.