Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Вносът на България от трети страни расте по-бързо от износа

Вносът на България от трети страни расте по-бързо от износа
Miglena Ivanova

Износът на България за държавите извън Европейския съюз (ЕС) нараства с почти 17% за периода януари - август 2017 г. спрямо същия период на миналата година. В стойностно изражение обемът на експорта за трети страни възлиза на 11,7 млрд. лева, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Русия, Китай, Сърбия, Македония и Египет, които формират 51,6% от износа за трети страни.

През август 2017 г. спрямо август 2016 г. износът на България за трети страни се увеличава с 3,3% и е в размер на почти 1,4 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни през първите осем месеца на годината се увеличава с почти 27% до 13,9 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

През август вносът на България от трети страни нараства с 8,6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,797 млрд. лeвa.

Общият износ за периода януари-август се увеличава с почти 13% до малко над 34 млрд. лева. Само през август експортът възлиза на 4,32 млрд. лева, като се увеличава със 7,3% на годишна база.

Общият внос за периода януари-август достига над 38,12 млрд. лева, което е с 16,2% повече на годишна база. Само през август общият внос нараства с 10,8% на годишна база до почти 5 млрд. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.