Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Износът на България за ЕС и за трети страни ускорява ръста си в началото на годината

Износът на България за ЕС и за трети страни ускорява ръста си в началото на годината
Miglena Ivanova

През първите три месеца на тази година износът на България за ЕС нараства със 7% на годишна база, като достига обем от малко над 9,6 млрд. лева, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа за държавите от ЕС.

Само през март износът за ЕС нараства нараства с 2.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на малко под 3,3 млрд. лева.

Същевременно вносът от ЕС забавя ръста си за периода до 0,3% и достига малко над 9,8 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

Само през март вносът от ЕС намалява с 1,7% до 3,5 млрд. лева.

През първите четири месеца на годината износът на България за трети страни ускорява ръста си до 14,7%, като достига малко над 5,9 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия и Македония.

Само през април експортът за държавите извън ЕС нараства с 1,7% на годишна база до 1,36 млрд. лева.

Вносът от трети страни за периода януари-април нараства с 9,1% до 7,3 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Египет.

Само през април вносът от трети страни намалява с 14,4% на годишна база до 1,5 млрд. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.